Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kredit Dodikovom sinu


Podatak da je Investiciono - razvojna banka RS prošle godine dodijelila kredit od tri miliona konvertibilnih maraka firmi “Fruit Eko”, čiji je suvlasnik sin premijera RS Milorada Dodika, posljednjih dana izazvao je buru reakcija. Iz redova opozicije mogle su se čuti optužbe da premijer privatizuje institucije RS.

Tim više što je namjena ove banke, čije je osnivanje inicirao sam Milorad Dodik neposredno po preuzimanju mandata 2006. godine, trebalo da bude upravljanje novcem dobijenim od privatizacije, putem strateških projekata.

Opozicija je optužila Vladu RS za nepotizam i protekcionizam prilikom plasmana kredita Investiciono-razvojne banke RS. Opozicionari tvrde da su milionski kreditni iznosi dodijeljeni članovima porodice Milorada Dodika, ali i firmama bliskim vladajućim strukturama. Sumnju u nepotizam dodatno je podgrijala informacija da je jedva punoljetni sin predsjednika Vlade RS dobio kredit u roku od 24 sata. Poslanik Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović:

„Zloupotreba dodijeljenih kredita evidentna je. Da se daje užoj porodici kredit, predstavlja stvarno jedan klasičan vid nepotizma i na svaki način govori o načinu na kojem se živi i radi u RS. U svakom slučaju, to je za osuditi i mislim da bi kontrolni organi u RS imali puno toga da kažu o tome.“

Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
Na optužbe iz redova opozicije reagovao je i sam predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenivši ih neprincipijelnim. Dodik je rekao da je kredit firmi njegovog sina dodijeljen u skladu sa propisima i zakonima:

„Do sada, od sedmog mjeseca do danas, ta firma je platila kamatu 125.000 maraka. U međuvremenu je zasadila voćnjak koji ima 160.000 sadnica jabuka. Bolje da se moj sin tim bavi nego da bude narkoman ili klošar ovdje u Banjoj Luci, pa da ga neko pominje po nečemu drugom.“

“Oči para zapravo prezime Dodik, ali niko ne treba da bude žrtva toga”
, naglasio je predsjednik Vlade RS. Pojasnio je premijer i to da je garant kreditu njegovog sina poslovna banka kojoj su, opet, garanti hipoteke Dodika mlađeg. Predsjednik Vlade RS, međutim, nije obrazlagao medijske napise da je garanciju dala “Balkan investment banka”, za koju se takođe tvrdi da je pod premijerovom kontrolom.

Poslanik PDP-a u Parlamentu RS Branislav Borenović smatra da, upravo zbog ovakvih razloga, ličnosti na funkcijama ne treba da koriste kredite državnih, odnosno, entitetskih finansijskih institucija:

Banku interesuje samo da li je taj kredit bio u skladu sa javno objavljenim pravilima Investiciono - razvojne banke i u svakom trenutku odgovorno tvrdim da je bio u potpunosti sa pravilima.
„Jer je jako teško pokazati, tj. ukazati da li se tu koristila određena pozicija. Mislim da na taj način ne možemo biti svi u istom položaju kao ostali građani RS, tako da sam ja apsolutno protiv toga da se sredstva Investiciono - razvojne banke koriste od strane javnih ličnosti, bez obzira da li se tu radi o narodnom poslaniku, ili o ministru, ili čak o predsjedniku Vlade.“

Na optužbe opozicije reagovali su i iz Investiciono-razvojne banke. Portparol te institucije Zoran Popović ističe da treba odvojiti politički segment priče koji se odnosi na eventualno postajanje nepotizma i sukoba interesa, a koji, kako kaže, banku ne interesuje:

„Banku interesuje samo da li je taj kredit bio u skladu sa javno objavljenim pravilima Investiciono-razvojne banke i u svakom trenutku odgovorno tvrdim da je bio u potpunosti sa pravilima. Znači, zaposleni su novi radnici, firma je imala osnovna sredstva u vrijednosti od milion i po maraka, zasađeni su višegodišnji nasadi - i u potpunosti je, znači, opravdala sva naša pravila u vezi s davanjem kredita.“


Otkuda imovina sinu premijera, s obzirom da je isti tek postao punoljetan, za tako ozbiljne investicije, osim ako se ne radi o imovini njegovog oca.
Izvršni direktor Transparency Internationala za BiH Srđan Blagovčanin kaže da, iako u Investiciono-razvojnoj banci tvrde da je procedura dodjele kredita provedena zakonski, postavlja se pitanje da li i drugi koji ispunjavaju uslove mogu dobiti kredit za jedan dan. Blagovčanin takođe smatra spornom činjenicu da članovi porodica funkcionera dobijaju kredite:

„S druge strane, postavlja se pitanje i imovine. Dakle, otkuda imovina sinu premijera, s obzirom da je isti tek postao punoljetan, za tako ozbiljne investicije, osim ako se ne radi o imovini njegovog oca.“


U organizaciji Transparency International smatraju da rad Investiciono-razvojne banke RS nije dovoljno transparentan jer se tek sada raspravlja o izvještaju za 2007. godinu.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG