Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema slučajva svinjskog gripa


Aerodromi u mnogim zemljama poduzeli su preventivne mjere

Nakon vijesti o širenju virusa svinjskog gripa, i reakcije zemalja svijeta i regiona, koje su zabranile uvoz svinjetine iz Latinske Amerike, sličnom mjerom su reagovali i nadležni organi u Crnoj Gori. Aerodromske kontrole putnika, medjutim, još uvijek nijesu pooštrene.

“Crna Gora, zbog pojave svinjskog gripa, više neće uvoziti robu životinjskog porijekla iz Južne i Sjeverne Amerike”, saopšteno je iz Veterinarske uprave. Zabrana uvoza važi i za robu iz svih zemalja u kojima je registrovano to oboljenje koje se prvo pojavilo u Meksiku.

Veterinarska uprava je, pisanim saopštenjem, obavijestila javnost da je situacija u Crnoj Gori stabilna, te da nema slučajeva svinjskog gripa. Crna Gora, kako je saopšteno, ni do sada nije uvozila žive svinje, meso i proizvode od svinjskog mesa, kao ni hranu za životinje iz Sjeverne i Južne Amerike.

Svinjski grip se do sada prenosio isključivo direktnim kontaktima svinja i ljudi, a nova epidemija je drukčija, i naročito opasna jer se sada prenosi sa čovjeka na čovjeka. Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija još uvijek nijesu proglasili pandemiju, ali poručuju da je situacija vrlo ozbiljna, pa je skoro proglašenje pandemije vrlo realna mogućnost.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je za sada pod kontrolom, saopštila je za radio Antena M dr Božidarka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje.

„Mi, zajedno sa ministarstvima zdravlja i poljoprivrede, Sanitarnom inspekcijom, Veterinarskom upravom, pratimo epidemiološku situaciju, pa će se, u slučaju da se pojave znaci Svinjskog gripa, blagovremeno reagovati.“


Aerodromski saobraćaj, vjerovatno, značajno utiče na brzo planetarno širenje virusa svinjskog gripa, medjutim, u Crnoj Gori za sada nema promjene režima u prometu putnika. Iako su širom svijeta i u zemljama regiona, uvedene strožije kontrole putnika na aerodromima, u Crnoj Gori još uvijek nijesu preduzete nikakve dodatne mjere. To nam je potrdio direktor Aerodroma Milovan Đuričković:

"Na aerodromima u Crnoj Gori da sada nijesu preduzete nikakve mjere. Razlog je potpuno jasan. Mi smo dio integralnog sistema države Crne Gore. Odluku o eventualnim mjerama donose nadležni državni organi. Svakako, mi imamo određena iskustva iz ranijih perioda kada su se neke slične situacije događale. Ukoliko takve mjere budu od strane države donijete Javno preduzeće i aerodromi u Pogorici i Tivtu su spremni da implementiraju bilo koji od tih mjera."

RSE: Od kojih državnih organa očekujete da vam, eventualno, dostave instrukcije?

Đuričković: Mislim da je riječ o više ministarstava, ali svakako Ministarstvo zdravlja je dominantno.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG