Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kontrola trošenja budžeta za manjinske savjete i NGO


Boris Raonić

Na koji način se troši novac iz budžeta za nacionalne manjinske savjete i nevladine organizacije kontrolisaće Država revizorska institucija, saopšteno je našem radiju povodom inicijative da se takva kontrola obavi i u nevladinom sektoru. U Srpskom nacionalnom savjetu je došlo do finansijskog skandala međusobnim optužbama o nelegalnom trošenju novca koji je iz budžeta namijenjen za projekte srpske nacionalne manjine.

Obrazlažući zbog čega je pozvao Državnu revizorsku instituciju da obavi kontrolu trošenja sredstava nacionalnih manjinskih savjeta i nevladinih organizacija, aktivista nevladinog sektora Boris Raonić je rekao da je povod polemika funkcionera Srpskog nacionalnog savjeta iz koje se može steći utisak da je od budžetskog novca finansirana i politička kampanja. Raonić kaže da takođe postoje glasine da unutar nevladinog sektora postoje zloupotrebe sredstava što žestoko šteti nevladinim organizacijama u Crnoj Gori:

"Mislim da pravi nemjerljivu štetu jer nakon ovakvih informacije u situaciji kada ljudi u Crnoj Gori ne znaju mnogo koja je suština civilnog sektora onaj jedva stečeni legitimitet zbog par zloupotreba koje se očigledno dešavaju, tako da je jedini način da se povrati povjerenje, da se izgradi povjerenje je da se pokaže ukoliko neko krši neka pravila, ko je taj koji krši pravila i da zbog toga trpi neke sankcije. Vidjeli ste čak zadnjih dana da se iz sredstava koji su namijenjeni za rad manjinskih nacionalnih savjeta su se finansirale i političke kampanje kao informacija koja dolazi od aktera ovih diskusija, tako da bi u ovom trenutku bilo veoma potrebno da se ispita rad ne samo ovog aktuelnog spora već i svih ostalih."


Podsjetimo. Već nedjeljama posredstvom medija polemišu predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović i doskorašnji generalni sekretar te organizacije Gojko Raičević o trošenju preko 140.000 eura koji su iz budžeta opredijeljeni predstavnicima srpske nacionalne zajednice koji sebe smatraju manjinom. Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Momčilo Vuksanović je ranije saopštio da je otvoren za sve vrste kontrole trošenja sredstava.

Član Senata Državne revizorske institucije Branislav Radulović, rukovodilac sektora u čijoj je nadležnosti, između ostalog, i kontrola finansijskog iskaza nevladinog sektora, kaže da je nesumnjivo da će finansijski izvještaj biti predmet kontrole kroz završni račun države, te da će inicijativa biti razmotrena jer se radi o potrošnji sredstava u ovoj godini:

''Kako se i u ovom slučaju radi o budžetskim sredstvima nesumnjivo je da će biti predmet kontrole kroz završni račun države Crne Gore. U svakom slučaju cijenimo poziv iz nevladinog sektora jer smatramo da se svi finansijski iskazi koji su nastali kao rezultat aktivnosti budžetskim sredstvima moraju kontrolisati. Kada se radi o pojedinačnim slučajevima, oni se tretiraju kroz posebne revizije i zasigurno ćemo i ovu inicijativu razmotriti jer se radi o potrošnji u ovoj godini, što znači da su predmet revizije u idućoj godini i svakako će biti interesantno za Senat da razmotri i ovakve inicijative, prilikom donošenja plana revizije za narednu godinu.''


Ministar za ljudska i manjinska prava Fuad Nimani kaže da postoji interna i državna revizorska komisija te da niko ne može da izbjegne kontrolu trošenja državnih sredstava:

"Upravo mislim ovako, da svi mi koji radimo u državnim institucijama moramo strogo da vodimo računa kako trošimo državni novac. Apsolutno moramo da shvatimo i razumijemo da postoji interna revizija i postoji Državna revizorska komisija koja prati trošenje sredstava iz budžeta države. Prema tome, svako treba da radi svoj posao. Mi u državnim institucijama treba da realizujemo projekte koji su postavljeni prema nama, da investiramo tamo gdje treba i da se domaćinski odnosima prema državnim sredstvima, a državni organi isto tako treba da rade svoj posao da nas kontrolišu kako i đe trošimo državni novac. Apsoluno niko ne treba da pomisli da ima nedodirljivih, da nema nezamjenjljivih i apsolutno se slažem da slovo zakona u pogledu praćenja finansija treba da funkcioniše."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG