Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Planovi stranaka koje nisu ušle u Skupštinu


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

I dok se u Crnoj Gori čeka konstituisanje Skupštine i Vlade nakon prijevremenih parlamentarnih izbora pojedine političke stranke, koje ne namjeravaju da nastave rad, suočiće se sa problemom finasiranja. Kako će ih prevazići i da li njihovi lideri nastavljaju da se bave politikom?

Svi namjeravaju da nastave da se bave politikom i imaju ideju kako da bez stabilnih izvora finansiranja prežive, mada ne baš precizno definisanu. Najčešće je riječ o nadi u donatore, kao i u lokalne odbore po crnogorskim opštinama. Predrag Popović, predsjednik Narodne stranke, koja od uvođenja višestranačja prvi put neće imati parlamentarni status, ponavlja da ima obavezu da nastavi da se bavi politkom kao i prethodnih dvadesetak godina:

"Jedna od obaveza i mojih ili prije svega mojih jeste da obezbijedim stabilno finansiranje stranke. Kada kažem stabilno mislim dosta uslovno, ukoliko je u ovom trenutku moguće obezbijediti stabilnost finansiranja bilo koje stranke, bilo koje institucije, bilo kojeg preduzeća. Na puto smo da to riješimoa , ali to će zahtijevati ozbiljne rezove. Ono što smo do sada imali više nemamo i prosto tu činjenicu moramo uzeti kao takvu, vrlo neprijatnu, ali od te činjenice treba poći i to će zahtjevati restrikciju mnogih troškova koje je Narodna stranka imala u proteklom periodu."

Predrag Popović
RSE: Da li ćete se do povratka u Parlament eventualno baviti još nečim?

Popović: Ne. Moja preokupacija jeste da obezbijedim normalno funkcionisanje Narodne stranke.

Uoči ovih izbora Narodna stranka je ušla u koaliciju sa Demokratskom srpskom strankom. Njen predsjednik Ranko Kadić se i za vrijeme aktivnog učešća u parlamentarnom životu bavio svojom primarnom profesijom, nuklearnom medicinom, tako da će i sada kombinovati te dvije profesije do daljnjeg, nadajući se da na šansu za povratak u Parlament neće morati da čeka naredne četiri godine:

"Nijesam siguran da će ova Vlada imati četvorogodišnji mandat jer ovo što je počelo i što se već vidi i sada na početku pokazuje neka naša predviđanja na koja smo mi skretali pažnju u toku kampanje. Čovjek ima obavezu i u ovom trenutku da li ću se baviti politikom ne odlučujem samo ja, nego odlučivaće i organi stranke jer je evidentno da ova stranka ima perspektivu i ideja narodnjačke koalicije ne smije da se ugasi."

Goran Batrićević
Demokratski centar najmlađa je stranka u Crnoj Gori osnovana samo mjesec dana uoči izbora nakon otcjepljenja njenog lidera Gorana Batrićevića i dijela stranačkog rukovodstva iz Pokreta za promjene. Iako u koaliciji sa Liberalnom partijom nijesu uspjeli da izbore parlamentarni status, njen predsjednik dr. Batrićević kaže da nema dilemu da je takva stranka potrebna Crnoj Gori zbog čega će nastaviti da se bavi politikom, paralelno kao i do sada radeći i kao hirurg u Kliničko-bolničkom centru:

"Mi ćemo nastaviti sa našom politikom građanskog centra koja je dovoljno udaljena od kompletne nacionalističke opozicije, a takođe i pravi jasnu distinkciju prema vlasti i svemu što vlast radi u posljednjih dvadeset godina. Mi ćemo pokušati da se bavimo politikom u ovim uslovima kada nemamo nekih značajnijih finansija, međutim, ne treba zaboraviti da Demokratski centar ima 11 odbornika u Crnoj Gori tako da će to biti jedan dio finansiranja, takodje nadamo se dalje donacijama ljudi koji podržavaju našu ideju."

Sa druge strane, dugogodišnji aktivni političar, predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković, zasitio se politike i već je uoči izbora najavio povlačenje. Danas nam je, ne želeći da ide tonski jer, kako je reče „bježi i od svog glasa u medijima“ potvrdio da se politici više nikad neće vratiti i da je stranačka ovlašćenja prebacio na Sandru Mitrović do njegovog povlačenja, potpredsjednicu Stranke, malo poznatu crnogorskoj javnosti.

Prema ovdašnjem zakonodavstvu, samo parlamentarne partije dobijaju određena sredstva za finansiranje, ne i vanparlamentarne. Parlementarne partije dobijaju između 0,2 i 0,4 odsto budžetskih sredstava umanjenih za sredstva kapitalnog budžeta i državnih fondova. Od te cifre 15% se raspoređuje na ravne časti, a 85 %, dijli se srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mjesta. Bez obzira što su ostale bez poslanika u Skupštini ove stranke imaju odbornike po crnogorskim gradovima, ali to ni izbliza neće biti isto kao kada su imale parlamentani status.
XS
SM
MD
LG