Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saradnja Srbije i SAD na gonjenju zločinaca


Američki ambasador Kameron Manter i tužilac Vladimir Vukčević

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Služba za ratne zločine SAD u junu bi trebalo da potpišu sporazum o saradnji, s ciljem da svi oni koji su izvršili zločine budu privedeni pravdi, saopšteno je nakon današnjeg susreta tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kamerona Mantera.

Sporazum će najverovatnije biti potpisan u julu kada će u Sjedinjene Američke Države otputovati delegacija srpskog Ministarstva pravde. Detalji samog sporazuma nisu posebno poznati. Tužilac Vukčević:

“To je stvar oko koje već duže vreme pregovaramo i sa Kanađanima i sa Amerikancima sa ciljem da svi oni koji su izvršili ratni zločin budu privedeni pravdi. Ne znam šta bih više rekao.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine ima posebnu podršku američke administracije zbog svoje istrajnosti i profesionalnosti u gonjenju ratnih zločinaca, podvukao je ambasador Manter:

„Rad gospodina Vukčevića na ratnim zločinima predstavlja najviše standarde profesionalizma i nepristrasnosti, zato što se radi na predmetima ratnih zločina bez obzira na to ko su počinioci. Ovo je primer hrabrosti za ceo region. Takođe želim da pohvalim i rad gospodina Vukčevića u vođenju Akcionog tima koji sarađuje sa Haškim tribunalom što je izuzetno važno za proces zadovoljenja pravde.“


Test za odnose Srbije i SAD po pitanju gonjenja krivaca za ratna zlodela, jasno je, biće vrlo aktuelni slučaj Egner. I o 87 godina starom Peteru Egneru, koji se sumnjiči za učestvovanje u ubijanju na hiljade Jevreja tokom Drugog svetskog rata u Beogradu, razgovarali su Manter i Vukčević. Srpski tužilac podsetio je da Beograd od SAD traži njegovor izručenje:

“Razgovarali smo i o slučaju Egner. U Americi je u toku proces oduzimanja državljanstva nakon čega bismo mi preduzeli radnje da ga izruče nama.”


Ambasador Kameron Manter podvukao je zalaganje Vašingtona da se zločincima sudi tamo gde su zločine počinili:

“Dodao bih da mi podržavamo princip da zločincima treba suditi tamo gde su zločine počinili. U tom smislu naši zvaničnici rade sa vašim tužilaštvom kako bi problem rešen na način kako je gospodin Vukčević pomenuo.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG