Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik optužuje OHR


Milorad Dodik

Premijer RS Milorad Dodik ponovo je izazvao brojne reakcije jednom svojom izjavom. U obraćanju poslanicima Narodne Skupštine RS, koji su u četvrtak raspravljali o prenosu nadležnosti s entiteta na državu BiH, Dodik je izjavio da je dugogodišnje djelovanje Ureda visokog predstavnika u BiH "faktor nestabilnosti u zemlji".

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) je, reagujući na optužbe premijera RS Milorada Dodika da OHR destabilizuje situaciju u BiH radi sopstvenog opstanka, kazao kako međunarodna zajednica već tri godine želi zatvoriti OHR i transformisati ga u kancelariju specijalnog predstavnika Evropske unije. Međutim, bh. političari moraju kreirati pozitivnu atmosferu i stabilnu situaciju koja će do toga dovesti, naglasio je Incko:

Ovakve izjave imaju možda i drugu političku namjenu. Možda je njihov cilja da je pažnja javnosti preusmjerena sa nekih stvari i ličnih problema.
„Nažalost, neki lokalni političari nam u tome ne pomažu. Govore da su za zatvaranje OHR-a, ali čine sve da OHR i dalje postoji. Čuli smo izjave kojima se dovode u pitanje integritet BiH i njene državne nadležnosti. Da budem sasvim iskren, ovakve izjave imaju možda i drugu političku namjenu. Možda je njihov cilj da je pažnja javnosti preusmjerena sa nekih stvari i ličnih problema. I to je moguće. U svakom slučaju, u evropskoj politici nema mjesta za huškačku retoriku.“


Dodik je u jučerašnjem uvodnom govoru pred Narodnom skupštinom RS, u raspravi o izvještaju o efektima prenosa nadležnosti na državni nivo, naveo kako je BiH godinama zarobljenik OHR-a i odluka koje su mimo međunarodnog prava donosili visoki predstavnici:

„OHR, umjesto da odgovorno ohrabruje instrumente samoodrživosti BiH, stvarao instrumente vlastite održivosti svoje strukture. Pri tome mu nije bila ni strana instrumentalizacija institucija BiH. To BiH sve više udaljava od stvaranja međusobnog povjerenja i održivosti. Iako Bošnjaci najviše svojataju OHR očekujući ukidanje ili bar razvlašćivanje RS, ostajanje OHR je, zapravo, najviše na njihovu štetu. Održavanje zabluda kod Bošnjaka da će im međunarodna zajednica - čitaj: OHR – napraviti državu po njihovoj mjeri, donijeti novi ustav i time poništiti RS, za koju oni kažu da je genocidna tvorevina, krade vrijeme svima.“

Beriz Belkić, Foto: Midhat Poturović
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i funkcioner Stranke za BiH Beriz Belkić kaže da je Dodikova priča o visokom predstavniku i nefunkcionalnosti prenesenih nadležnosti dobro poznata i rezultat njegovih nastojanja da se ukine OHR:

„Mi na to ne moežmo uticati, možemo samo ispunjavati uslov. Drugi cijene da li je to ispunjeno. I ja nemam nekog drugog komenatara. Ja, prije svega, pitam Dodika gdje je taj način organiziranja otišao – ili je u Bugarskoj ili je u našoj vlastitoj zemlji? To su institucije i gospodina Dodika. Nastranu kako ih on doživljava. One nisu nigdje otišle van zemlje, nego se jednostavno radi o racionalnijoj organizaciji koja je standardizirana u svim evropskim zemljama. Prema tome, ja ne doživljavam to na način kako Dodik tumači - prenošenje, davanje itd.“


U Stranci demokratske akcije smatraju da je svojim optužbama Dodik uvrijedio i omalovažio Bošnjake i sve što je do sada urađeno na poboljšanju funkcionalnosti BiH. Šef poslaničkog kluba SDA i SDP u Narodnoj skupštini Ramiz Salkić:

Ne može se u isto vrijeme zaklinjati i tražiti zaštita Dejtona, a dio Dejtona je i OHR.
„Ovaj njegov istup nije istup premijera RS već istup čovjeka koji ovdje ne želi Bošnjake i koji ne želi da bilo ko ko nije Srbin živi na ovom prostoru. On je govorio u maniru nekoga ko želi da izazove haos, da izazove probleme.“

Poslanik HDZ-a u državnom Parlamentu Velimir Jukić kazao je da je jučerašnja rasprava u Narodnoj skupštini rezultat lažnog podržavanja Dejtonskog sporazuma:

„Ne može se u isto vrijeme zaklinjati i tražiti zaštita Dejtona, a dio Dejtona je i OHR. Znači prihvaćati jedan dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a drugi dio koji je isto tako dio bez kojeg nema provedbe cijelog Dejtona, osporavati.“

Tu postoje dvije različite priče: jedna koja treba da podigne ta emotivna stanja i u RS proizvede efekat reakcije, prije svega kod javnosti, da smo mi konstantno pod nekim pritiskom, otimanjem nadležnosti, što u principu predstavlja neku vrstu negacije države, što u svakom slučaju nije dobro.
U SDS-u podržavaju stav da se mora reći konačno kraj ovlaštenjima OHR-a i daljem prenosu nadležnosti. Lider Demokratske stranke Dragan Čavić mišljenja je da Dodik i njegova stranka SNSD u cijeloj stvari, ipak, igraju dvostruku političku igru:

„Tu postoje dvije različite priče: jedna koja treba da podigne ta emotivna stanja i u RS proizvede efekat reakcije, prije svega kod javnosti, da smo mi konstantno pod nekim pritiskom, otimanjem nadležnosti, što u principu predstavlja neku vrstu negacije države, što u svakom slučaju nije dobro. U političkom smislu, to je dosta teška tema koja ima potpuno poznati ishod: ne postoji mehanizam da se ono što je preneseno na nivo BiH vrati bez saglasnosti drugih učesnika u konstituisanju institucija BiH.“


Dodikov govor izazvao je i veoma tešku raspravu o efektima prenosa nadležnosti na državni nivo u Narodnoj skupštini, punu nacionalnih tenzija. Iako je rasprava okončana, poslanici nisu usvojili nikakve zaključke. To je ostavljeno za nastavak zasjedanja, čiji termin još nije poznat.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG