Dostupni linkovi

Zabrinutost zbog popuštanja talibanima


Talibani patroliraju ulicama u oblasti Buner

Talibani su saopštili da će se povući iz pakistanske oblasti u kojoj je uspostavljenje njihove vlasti izazvalo duboku američku zabrinutost. Vašington upozorava da pristanak pakistanskih vlasti na uvođenje šerijatskog prava u toj oblasti predstavlja opasnu politiku popuštanja koja bi mogla potkopati napore u borbi protiv terorizma kao i stabilnost Pakistana, imajući u vidu da bi talibani mogli da dođu u posed njegovog nuklearnog oružja.

Portparol talibana Muslim Kan je izjavio da je njihov vođa Maulana Fazlulah izdao naređenje da se povuku iz severozapadne oblasti Buner. Kanova izjava da će talibani pružiti utočište pripadnicima Al Kaide na teritoriji koju kontrolišu – izazvala je veliku zabrinutost u Islamabadu i Vašingtonu.

Vest je usledila nakon sastanka vladinih zvaničnika u severozapadnoj graničnoj pokrajini na kojem su raspravljali o krhkom mirovnom sporazumu.
Uoči ovog skupa portparol pokrajinskih vlasti Ifthikar Husein je izjavio:

"Oni koji su se latili oružja moraju ga predati. Oni koji su otišli u Buner moraju ga napustiti. To je jedino rešenje i ovo je poslednji put da to tražimo od njih."


Početkom meseca pakistanski parlament je ubedio predsednika države Asifa Ali Zardarija da potpiše zakon o uvođenju šerijatskog zakona u dolini Svat kako bi se pacifikovali talibani u čijoj je višemesečnoj pobuni ubijeno nekoliko stotina ljudi. Ohrabreni spremnošću vlade da ih odobrovolji, talibani su nastavili svoje operacije upavši prošle sedmice u ovu oblast, na samo oko 100 kilometara od prestonice Islamabad. Vlast i opozicija nećkali su se da dozvole upotrebu sile, što je jačalo sumnje u kapacitet armije i njenu odlučnost da suzbije talibane.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani je istakao da će vlasti reagovati ako budu ugrožene. On je odbacio kao neosnovane sumnje da militanti predstavljaju pretnju po bezbednost pakistanskog nuklearnog oružja.

Bela kuća je izrazila "izuzetnu zabrinutost" zbog vojnih i političkih uspeha talibana na severozapadu Pakistana. Portparol Robert Gibs izjavio je da Vašington smatra "vrlo uznemirujućim" da su se talibanski militanti približili glavnom gradu Pakistana.

"Mi razgovaramo na različitim nivoima sa vladom Pakistana. Jasno smo predočili našu zabrinutost zbog talibana i Al Kaide. Mislim da je pakistanska vlada toga svesna. Ne treba da joj kažemo kakvu pretnju ovi ekstremisti predstavlajju"
, kazao je Gibs.

Prema njegovim rečima, predsednik Barak Obaka posvećuje dosta vremena situaciji u Pakistanu, koji je uz Avganistan centralna tačka njegove spoljne politike.

U međuvremenu je američki ministar odbrane Robert Gejts pozvao pakistanske čelnike da učine više u borbi protiv talibana koje je nazvao "pretnjom postojanju demokratije u toj zemlji". On je pozvao Pakistan da prebaci više svojih snaga s indijske granice u područja na severu i zapadu gde sve više raste uticaj ekstremista.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je u sredu rekla da je pristajanjem na mirovni sporazum s ekstremistima u pokrajini Malakand pakistanska vlada abdicirala pred talibanima. Juče je, pak, izrazila verovanje da se različite političke frakcije u Pakistanu usmeravaju ka glavnoj pretnji.

Americki zvaničnici i analitičari kažu da navedeni sporazum pakistanske vlade i ekstremista predstavlja opasnu politiku popuštanja koja bi mogla potkopati napore u borbi protiv terorizma kao i stabilnost Pakistana.
XS
SM
MD
LG