Dostupni linkovi

Spor u koaliciji zbog mjesta potpredsjednika


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Konstitutivna sjednica Parlamenta Crne Gore okončana je za svega dvadesetak minuta bez izbora čelnika Parlamenta, zbog sukoba vladajućih koalicionih partnera, DPS-a i SDP-a oko jednog potpredsjedničkog mjesta. Konstitutivnu sjednicu obilježio je i bojkot državne himne od strane jednog dijela opozicije.

Konstitutivna sjednica novog saziva crnogorskog Parlamenta je prekinuta zbog sukoba članica vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, oko jedno potpredsjedničkog mjesta. Naime, Socijaldemokratska partija insistira da pored predsjednika Parlamenta ta stranka zadrži i jedno potpredsjedničko mjesto, što je za Demokratsku partiju socijalista neprihvatljivo.

Dosadašnji šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kaže da bi, ukoliko bi SDP zauzela potpredsjedničko mjesto, to stvorilo veliki problem ostalim partijama koje su izborile parlamentarni status:

"Nije, iskreno, ni korektno da manji koalicioni partner ima dva u rukovodstvu, a veći da ima jednog i to na mjestu potpredsjednika."


Dosadašnji predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić je najavio takođe da će se u narednom periodu razgovarati o rukovodstvu Parlamenta i tvrdi da njegova stranka traži samo ono što im pripada:

"SDP je dobio više mandata nego do sada i ne traži ništa više nego što je do sada imala. Ja očekujem da što prije izaberemo Vladu, nalazimo se u krizi i svaki dan je veliki. Sada ćemo imati sve u jednom paketu, dogovoriti se, što prije nova Vlada to bolje."


Sjednica Skupštine je započela intoniranjem crnogorske himne. Tom svečanom činu nijesu prisustvovali poslanici opozicione Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije, koje su i ranije bojkotovale himnu Crne Gore. Istovremeno, iz tih stranaka bi trebalo da bude izabran jedan potpredsjednik Skupštine s obzirom na broj osvojenih mandata. Međutim, za Ranka Krivokapića zbog ignorisanja državnih simbola i Ustava ove stranke ne mogu da pretenduju da budu na čelu Skupštine:

"Pokret za promjene i albanske partije su tu poštovale Ustav i imaće podršku svaki od njihovih kandidata."


Sjednicom je predsjedavala najstariji poslanik Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative:

"Ovdje nijesmo da zastupamo lične interese, nego interese naših birača generalno oblikovane u programe naših stranaka. Prirodom stvari često dolazi do poistovjećavanja osobnog sa strančkim i obratno. Zato bi u insteresu izražene želje za tolerancijom i efikasnošću našeg posla pomenula maksimu koja je uklesana u Kamenu dovratnika Vijeća stare dubrovačke republike "Kada ovdje ulazite, zaboravite privatne, brinite o javnim poslovima."


Predsjednik Državne izborne komsije Branislav Radulović je predstavio izvještaj o sprovedenim izborima i konstatovao da su posljednji izbori dodatno ojačali crnogorsku demokratiju. Posjetimo. U novom sazivu Skupštine vladajuća koalicija koju čine DPS, SDP, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa imaju 48 mandata, Socijalistička narodna partija ima 16 poslanika, Nova srpska demokratija osam, Pokret za promjene pet mjesta. U crnogorskom Parlamentu sa po jednom poslaničkim mjestom zauzele su i četiri albanske nacionalne partije.
XS
SM
MD
LG