Dostupni linkovi

Oštre reakcije na reisovu izjavu


Mustafa ef.Cerić

Izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića o potrebi stvaranja nacionalne države Bošnjaka izazvala je brojne reakcije političkih stranaka i nevladinih organizacija. Ocjenjuje se da je ovakav stav zloupotreba pozicije vjerskog autoriteta za postavljanje političkih ciljeva. Zatraženo je da se objasni da li je riječ o reisovom privatnom mišljenju ili zvaničnom stavu Islamske zajednice u BiH.

Političkim djelovanjem reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić krši osnove sekularizma i laicizma u BiH i otežava dalju integraciju u porodicu demokratskih nacija, smatraju u nevladinoj organizaciji ACIPS. Ovakva reakcija stigla je nakon što je reis Cerić, nedavno, u govoru na sjednici Skupštine Udruženja ilmije Islamske zajednice (IZ) u BiH poručio da zamjera bošnjačkoj inteligenciji što „nije uložila dovoljno truda da razvije nacionalnu komponentu kod Bošnjaka koja bi proizvela i potrebu za nacionalnom državom“.

Sanel Huskić iz ACIPS-a navodi da je ovakva izjava nedvosmisleno politička i vrlo opasna za BiH:

Sama činjenica da reis priča o zagovaranju bilo čega se kosi s osnovnim stvarima koje važe za sve sekularne zemlje, što BiH jeste.
„Ta izjava se upravo kosi sa svim onim što BiH jeste u svom kontinuitetu kroz stoljeća kroz koja postoji. On zagovara BiH u konceptu koji nije ni multietnički, niti bilo šta što je naše kulturno-historijsko nasljeđe. Znači potpuno se zagovara neka druga stvar. Ali sama činjenica da on priča o zagovaranju bilo čega se kosi s osnovnim stvarima koje važe za sve sekularne zemlje, što BiH jeste.“

Socijaldemokratska partija zatražila je od IZ objašnjenje da li je izjava o potrebi stvaranja nacionalne države Bošnjaka privatan stav reisa Cerića ili zvanično mišljenje cjele IZ u BiH. Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić kaže da još uvijek čekaju odgovor:

„U suprotnom, svi ćemo mi imati pravo da pretpostavimo da je IZ praktično promijenila svoj dosadašnji stav o multiteničkoj i multikonfesionalnoj BiH koja bi trebalo da bude i koja će biti država svih njenih naroda, pa i tri konstitutivna naroda. Što se tiče SDP-a, mi smo svaki put potcrtali da za nas BiH upravo kao takva država, jedinstvena i cjelovita, svih građana naše zemlje, u kojoj postoji sloboda vjere ali i soboda od vjere, nema praktično alternativu.“


Na toj skupštini uopšte nije bilo nikakvog govora o bilo kakvoj nacionalnoj državi, državi Bošnjaka, nego se govorilo o poziciji Islamske zajednice.
Iz Rijaseta IZ je saopšteno da SDP i Naša stranka treba da shvate da je prošlo vrijeme monopola na tumačenje vjere i nacije na principu agresivnog ateizma, pod kojim je IZ, kako se navodi, dugo patila i trpjela. „Politika osporavanja nacionalnog ponosa Bošnjaka u zamjenu za potrošenu ideologiju koja nije osposobila Bošnjake da se odbrane od progona ubijanja silovanja i na kraju genocida nije dobronamjerna politika za bosanske muslimane i zato IZ ima pravo da razvija nacionalni osjećaj“, navodi se, između ostalog, u saopštenju. Glasnogovornik Rijaseta IZ u BiH Ekrem Tucaković kaže da je izjava reisa Mustafe ef. Cerića izvučena iz konteksta:

„Na toj skupštini uopšte nije bilo nikakvog govora o bilo kakvoj nacionalnoj državi, državi Bošnjaka, nego se govorilo o poziciji IZ. I upravo je i osnovna misao, odnosno sadržaj govora resu-l-uleme bila to da IZ je uspjela da očuva svoju autonomiju unatoč mnogim optužbama ili nekim zlonamjernim interpretacijama da se pokušavaju i neke druge aktivnosti, ili one ingerencije države da se prebacuju na IZ, odnosno da se neka pitanja Bošnjaka prebacuju u nadležnost IZ. Kritika je bila usmjerena u tom smislu da država treba da radi svoj posao, odnosno bošnjačka inteligencija i politički predstavnici Bošnjaka da te poslove obavljaju, da razvijaju tu nacionalnu svijest.“

Izjava reisa Cerića je veoma opasna, ona nije dovoljno razjašnjena, i u tom smislu ona nikako nije dobra za budućnost BiH, za toleranciju, za suživot itd.
U Našoj stranci smatraju da ovakvim ocjenama reis Cerić pokušava da Bošnjake stjera u geto provincijalizma, dok se cijeli svijet i Evropa ujedinjuju ostavljajući historiji prevaziđeni koncept nacionalne države. Predsjednik Naše stranke Bojan Bajić:

„Očigledno reis Cerić nije mislio na ovakvu BiH kad je to izjavio jer on smatra da nacionalna država Bošnjaka ne postoji. I još je jednom ranije izjavio, prije tri, četiri mjeseca, da su Bošnjaci jedini narod koji nema svoju nacionalnu državu. Postoje samo druge dvije opcije kako se može ostvariti nacionalna država Bošnjaka: da Bošnjaci naprave svoju državu na dijelu teritorije BiH. U tom scenariju bi onda i Srbi imali svoju državu i Hrvati svoju. Mi se aposlutno protivimo ovom konceptu - ako je reis Cerić mislio na ovo. I treća opcija je da je možda ef. Cerić mislio da Bošnjaci treba da ostvare dominaciju na cijelom teritoriju BiH - i mi se također protivimo i ovom scenariju. A istim aršinom se protivimo da se ostvari ili srpska dominacija ili hrvatska dominacija na cijelom teritoriju. U tom kontekstu izjava reisa Cerića je veoma opasna, ona nije dovoljno razjašnjena, i u tom smislu ona nikako nije dobra za budućnost BiH, za toleranciju, za suživot itd.“

Reagovali su i iz drugih političkih partija. U SNSD-u smatraju da iza izjave Mustafe ef. Cerića o potrebi stvaranja nacionalne države Bošnjaka stoji želja za stvaranjem unitarne države u kojoj bi o svim važnijim pitanjima odlučivali isključivo Bošnjaci. U HDZ-u navode da ovakve izjave samo doprinose podizanju nacionalnih tenzija, te da je zabrinjavajuće što dolaze od najviših vjerskih vođa.

Pogledajte komentare (37)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG