Dostupni linkovi

Vanredna vijest

„Tiha diplomacija“ bez rezultata?


Oli Rehn i Ivo Sanader, u Zagrebu, 12.11.2008, Photo: Enis Zebić

Sutra se u Bruxellesu predsjednička trojka Europske unije - Francuska, Češka i Švedska sastaje sa hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova te s povjerenikom EK za proširenje Ollijem Rehnom kako bi razgovarali o rješavanju slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora. Na stolu će biti hrvatski i slovenski odgovori na Rehnov kompromisni prijedlog. Što se može očekivati?

Sinoć je i Hrvatska dostavila svoj odgovor na najnoviji prijedlog povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Iz slovenskih izvora proteklih je dana procurilo u javnost da Rehn sugerira da se granični prijepor riješi ad hoc arbitražom do konca ove godine. Predsjednika arbitražnog povjerenstva predložila bi Europska komisija, on bi izabrao još dva člana, a po jednog člana imenovale bi Hrvatska i Slovenija.

Obje države trebale bi se unaprijed obvezati da će prihvatiti rješenje arbitražnog povjerenstva, a hrvatski pristupni pregovori trebali bi se deblokirati čim se postigne dogovor o arbitraži. Slovenija i dalje inzistira na političkom dogovoru oko granice na moru sa Hrvatskom, koristeći činjenicu da je kao članica Europske unije u mogućnosti blokirati hrvatske pregovore dok Hrvatska ne pristane na slovenske zahtjeve, a te je zahtjeve potvrdio i slovenski parlament službenom izjavom kako je cijeli Piranski zaljev – slovenski.

Gordan Jandroković
Hrvatska je u lošijoj pregovaračkoj poziciji, pa se od političkih zahtjeva Slovenije brani pozivanjem na međunarodno pravo. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković o sadržaju hrvatskog odgovora na najnoviji Rehnov prijedlog:

„Naš prijedlog je utemeljen na tri načela: jedno je razdvajanje graničnog pitanja od pregovaračkog procesa, drugo je nastavak naših pregovora, dakle – hitna deblokada tih pregovora, i treće je – rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom pred međunarodnim pravosudnim tijelom.“

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u izjavi za javni radio krenuo i korak dalje – kako je kazao – uvažavajući poziciju slovenske političke elite.

„Ili dakle da se ide na haški Međunarodni sud pravde ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, ili da to radi jedna arbitraža koja će biti sastavljena od po jednog predstavnika Hrvatske i Slovenije i tri suca suda u Hagu ili Hamburgu, a da podloga za njihov rad – jasno – bude međunarodno pravo.“

Stipe Mesić
Mesić ne očekuje mnogo od sastanka hrvatskog i slovenskog premijera Sanadera i Pahora sljedećih dana negdje u Hrvatskoj:

„Ne možemo očekivati neke kolosalne rezultate zbog toga što je slovenski parlament donio odluku da je slovenska granica na hrvatskoj strani Piranskog zaljeva ili Savudrijske vale. Tu su njima svima vezane ruke, pa je vrlo teško na jednom bilateralnom sastanku napraviti iskorak više.“

Iako su mnogi analitičari bili uvjereni da će „tiha diplomacija“ početi davati rezultate, čini se da ipak nije bilo mjesta optimizmu. Za naš radio govori dobar poznavatelj hrvatsko – slovenskih odnosa, dugogodišnji vanjskopolitički novinar Mladen Mali:

„Slovenska pozicija se već godinama ne mijenja: oni ne žele deblokirati pregovore sa Hrvatskom dok se ne razriješi pitanje granice, a to znači da su oni u ovom trenutku još uvijek odlučni ustrajati u blokiranju Hrvatske, pa makar došlo i do velikih nepogoda na njihovoj unutarnjepolitičkoj sceni.“

Mladen Mali
Po njegovom mišljenju, ni ovaj modificirani Mesićev prijedlog, koji nije službeni hrvatski stav, ne bi zadovoljio slovensku stranu. Kolega Mali očekuje da će Slovenija ustrajati na inzistiranju na političkom rješenju, sve dok razvoj situacije na relaciji Bruxelles – Ljubljana – Zagreb ne dovede do poremećaja u slovenskoj vladajućoj koaliciji.

„Koliko vidim, koalicija više nije tako čvrsta kao što je bila prije, a mislim da Pahor i njegova ekipa nemaju takozvanu 'izlaznu strategiju'. Oni nemaju rješenje ako dobiju takav prijedlog kao što je bio zadnji Rehnov, da se rješenje praktički traži u pravosuđu, odnosno da to više nije politički nego pravni problem. Oni za takvu situaciju nemaju rješenja, i to je njihov problem.“

Sastanak predsjedničke trojke EU-a s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije i povjerenikom Rehnom održava se samo dva dana prije predviđene Međuvladine konferencije o pristupanju, čije održavanje je još uvijek neizvjesno, budući da se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ili zatvoriti ni jedno od poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima. O održavanju konferencije odlučit će se nakon sutrašnjeg sastanka.

Na prošloj pristupnoj konferenciji 19. prosinca prošle godine Slovenija je blokirala otvaranje osam i zatvaranje dvaju poglavlja u hrvatskim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji. U međuvremenu je Ljubljana blokirala još dva poglavlja spremna za otvaranje, pa je sada blokirano ukupno 12 poglavlja.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG