Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bojkot Konferencije o rasizmu


Iranski predsjednik i glavni tajnik UN-a susreli su se u Genevi, gdje se održava i konferencija o rasizmu

Konferencija UN o rasizmu u Genevi počela je bez prisutnosti Sjedinjenih Američkih Država i još nekolicine zapadnih zemalja. Strahuje se da bi iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinajad mogao iskoristiti skup za izravni napad i optužbe na račun Izraela, što je on i do sada radio i to u raznim prilikama, tvrdeći da se izmedju ostaloga, holokaust i nije dogodio.

Izostanak sa skupa neke članice UN su opravdale strahom da se ne ponovi ono što se dogodilo prije osam godina u Durbanu, kada je konferencija bila iskorištena kao platforma za antisemitska stajališta. Otkazivanje skupa stiglo je u subotu od američke administracije koja je organizatore "sa žaljenjem izvjestila" da predstavnika Washingtona neće biti. Nizozemska, Njemačka i Novi Zeland jednako su postupili u nedjelju, dok su još ranije svoje izostanke objavile Australija, Kanada, Izrael i Italija.

Iz Francuske, koja se kolebala da li sudjelovati ili ne, šef diplomacije Bernrad Kouschner je poručio da će Pariz sudjelovati, ali ako bude antisemtiskih ispada, ambasador će odmah napustiti konferenciju.

Američki predsjednik Barack Obama na summitu američkih država u Trinidadu je kazao kako se plaši da bi jezik nacrta rezolucije mogao biti kopija onoga iz Durbana gdje se antagonizam prema Izraelu izrazio na krajnje kontraproduktivan način.

Ban Ki-moon na Konferenciji o rasizmu
Papa Benedikt XVI je izjavio da konferencija jest prilika da se eliminira rasna netolerancija diljem svijeta.

Otvarajući skup, glavni tajnik UN Ban Ki-moon je izrazio žaljenje što su neke zemlje odlučile bojkotirati konferenciju. Vrijeme je, kazao je Ki-moon, da reafirmiramo našu vjeru u ljudska prava i dostojanstvo.

"Treba početi brisati razlike koje su svijet dijelile u prošlosti, sada trebamo gledati na ono što svijet ujedinjuje. To je vrijeme upravo sada stiglo"
, kazao je glavni tajnik Svjetske organizacije.

Ki-moon je istaknuo kako je potrebno više dijaloga, te kako valja pobijediti rasizam koji je prisustan u velikom djelu svijeta.

"Rasizam je negiranje ljudskih prava, rasizam može biti i institucionaliziran, kao što je svojedobno bio i Holokaust. Može se iskazivati i manje formalno, mržnjom prema određenim narodima i klasi, kao antisemitizam, ili kao u novije vrijeme islamofobija."


Glavni razlozi izostanka nekih zapadnih zemlja je predložena deklaracija skupa koja sadrži oštru kritiku Izraela, ali i nastojanje nekih islamskih zemalja da se zabrani svaka kritika Islama, šerijatskog zakona, proroka Muhameda i drugih simbola islamske religije.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG