Dostupni linkovi

Ove godine upola manje prazničnih putovanja


Putnici na Aerodromu u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Interesovanje za odlaske u inostranstvo za uskršnje i prvomajske praznike u protekle dvije godine bilo je mnogo veće od broja aranžmana koje su nudile turističke agencije. Da li je tako i ove godine?

Kriza je očigledno učinila svoje. Sreten Kankaraš, iz turističke agencije "Grand", kaže da je u odnosu na prošlu godinu broj putnika u inostranstvo za vrijeme uskršnjih i prvomajskih praznika ove prepolovljen:

"I još neke drugi propratne pojave, recimo, za aranžmane za Italiju, sada što se desio ovaj zemljotres i to je bilo loše."


RSE: Otkazali su.

Kankaraš: Nijesmo otkazali grupu, ali imali smo otkaze putnika.

RSE: Da li ste ponudili neke manje skuplje destinacije?

Kankaraš: Naravno, to su uglavnom ove evropske destinacije bliže nama, koje su sa cijenama dosta konkurentne, te cijene su dosta jeftinije, međutim, bez obzira na sve to osjeća se, brojkama rečeno 50% manje.

Rim tokom aprilske proslave osnivanja grada
RSE:Koje destinacije imate za ove predstojeće praznike kako uskršnje tako i prvomajske?

Kankaraš: Pariz, Rim, Barselona.

RSE: Po koliko dana?

Kankaraš: Po pet dana. Osim toga ima Nju Jork i Majami.

RSE: Cijene su?

Kankaraš: Pariz je 530 eura pet dana, a Rim je 499 eura. Nju Jork i Majami su 1880 za 13 dana.

RSE: Da li za Nju Jork i Majami ima zainteresovanih?

Kankaraš: Ima, naravno da ima.

Traba, doduše, reći da su prošle godine uskršnji i prvomajski paznici bili spojeni tako da se nije radilo skoro desetak radnih dana. I u agenciji "Galileo" ovog proljeća organizovali su manje tura, međutim, direktor Srđan Kovačević kaže da su oni sami smanjili broj tura radi presjeljenja, pa ne može da dati procjenu da li je i koliko smanjeno interesovanje za putovanja.

Beč
"Imamo neko interesovanje i mi ćemo realizovati jedan dio putovanja, ali ne baš sigurno u tom nekom broju koliko je to bilo prethodnih godina, posebno ne pretprošle kada je bilo najviše para u Crnoj Gori. Za Prvi maj mi smo se opredijelili za neke jednostavnije aranžmane, tako da ćemo mi putnike voditi za Beč i za ostalo."

RSE: Jesu li cijene povoljnije u odnosu na ranije godine?

Kovačević: Za sada promjena u cijenama, kako avionskih karata tako i hotela u inostranstvu, nijesmo doživjeli.

Ima agencija koje kriza još nije dotakla, vjerovatno zbog toga što nude najpovoljnije aranžmane, doduše, autobusom ne avionom. Rajko Perović iz agencije "Atlas":

"Mi smo i inače radili sa dosta niskim cijenama i mi jedini dajemo na rate, da se ne dižu krediti kod banaka nego da se kod nas te rate plaćaju tako da kada kažem da je aranžman za Grčku 175 eura ili za Veneciju 235 ili za Istanbul 230 onda je to povoljno.Date 30 eura odmah i ostatak u pet rata po 40 eura mjesečno. Stvarno ne može ništa povoljnije od toga tako da smi mi tu dali doprinos kako pobjediti krizu."


Što se tiče posjete Crnoj Gori tiče, recimo da su posljednji podaci saopšteni prošle nedjelje da je u odnosu na prošlu godinu u ovo doba 16 odsto manje turista u predsezoni.
XS
SM
MD
LG