Dostupni linkovi

Počinje dokazivanje porekla imovine


Milorad Ulemek Legija
Milorad Ulemek Legija

Prvo sudsko ročište na kom će se raspravljati o oduzimanju imovine Milorada Ulemeka Legije, vođe zemunskog klana, biće održano 23. aprila u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, rekli su za naš radio u Specijalnom sudu. Zvaničnici u Srbiji najavili su da je primenom Zakona o oduzimanju imovine počela odlučna borba sa organizovanim kriminalom.

Prvi na udaru Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom u Srbiji su pripadnici najpoznatijih i najvećih gangova. Vođa zemunskog klana, nekada najmoćnije kriminalne grupe u ovom delu Evrope, Milorad Ulemek Legija, za nekoliko dana pred sudom će morati da dokazuje odakle mu vila od 600 kvadrata u beogradskom naselju Cerak, čija vrednost se procenjuje na više od milion evra.

Iako predstavnici države garantuju da posle prvih rezultata “udarca u srce mafije“, kako nazivaju predstojeće akcije, ništa više neće biti isto, Snežana Malović, ministarka pravde, nije za naš program mogla da precizira kada i kome će prvo biti oduzeta imovina:

Snežana Malović
“To je u ingerenciji Tužilaštva, dok god sud ne saopšti odluku, to se smatra postupkom koji nije i ne treba da bude dostupan javnosti.”

Slobodan Radovanović
, republički javni tužilac, izjavio je za naš radio da je imovina zemunskog klana već zamrznuta:

“Ti postupci su već u toku.“


RSE: Ko će biti prvi kome će biti oduzeta imovina

Radovanović: Očekujem da će prvi biti oni kojima je među prvima i zamrznuta imovina – to je sasvim logično. Naravno tu sada ide i postupak finansijske istrage, tako da ćemo po okončanju tih postupaka imati konkretne rezultate.

Slobodan Radovanović
Sve što je nelegalno stečeno biće zaplenjeno, kažu za naš radio Tomo Zorić, iz Republičkog tužilaštva, i Slobodan Homen, iz Ministarstva pravde:

“Mislim više ništa u budućnosti neće biti kao pre, država sada ima jedno moćno oružje da suzbije i uništi kriminal. Privilegovanih apsolutno neće biti, niko ne sme da bude nedodirljiv, niko ne sme da bude zaštićen.“

Organizovane kriminalne grupe u Srbiji uglavnom se bave trgovinom droge, i tako zarađeni novac najviše koriste za kupovinu i izgradnju nekretnina. Tako je zemunski klan, čiji članovi su osuđeni za nedela od ubistva premijera do uličnih likvidacija konkurenata i bombaških napada, samo od tri otmice zaradio 12 miliona evra. Primenom Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom taj novac moraće da vrate, a imovinsko stanje preživelih članova klana biće na proveri. Specijalno tužilaštvo sumnja da je Milorad Ulemek svoju vilu kupio novcem od otkupa biznismena Vuka Bajruševića, kog su oktobra 2000. godine oteli pripadnici zemunskog klana.

Slobodan Milivojević, Ulemekov advokat, rekao je za naš program, da nema pravnog osnova da se njegovom klijentu oduzme imovina:

“Mi ćemo dokazivati da je to stečeno na najlegalniji način. Osim toga, postupak oduzimanja je pokrenut zbog otmice Vuka Bajruševića, a on nije osuđen za to delo.“


Najvažnija novina u ovom zakonu je takozvani obrnuti teret dokazivanja, što znači da je na okrivljenom da dokaže da je imovinu stekao na legalan način. Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za naš program da je ovakav zakon stub borbe protiv organizovanog kriminala, ali da se boji da može biti poteškoća u njegovoj primeni:

“Zakon donosi mnoga pitanja koja nisu rešena. Jedno od njih jeste da li imate prava da oduzimate imovinu sudskom presudom, a da teret dokazivanja bude na njemu, a ne na državi. Ova zemlja ima poprilično neuređen pravni sistem, ima jako puno korupcije i bojim se da će zbog toga imati stravičnih teškoća. Bojim se da će biti selektivne primene zakona, da će ovaj zakon doneti mnogo više problema nego što će biti koristi od njega.”


Milorad Veljović
Policija je najavila da će pročešljati sve kriminalne grupe, pripadnike drumske, stečajne i ostalih mafija koje su otkrivene i procesuirane u poslednje vreme. Milorad Veljović, direktor Policije Srbije, rekao je da će Specijalna jedinica za finansijske istrage operativno utvrđivati bogatstvo sumnjivih:

“Ta jedinica treba da bude udarna snaga ove države u suzbijanju kriminala. Tvrdim da ova država može da se uhvati u koštac sa svakom organizovanom kriminalnom grupom.“

Prva država Evropske unije koja je donela zakon o oduzimanju imovine bila je Italija, još 1990. godine, i srpski zakon pravljen je po uzoru na njega.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović zaključuje da je sprovođenje tog zakona dobro, ali da je pitanje kakvi će biti krajnji efekti:

“Očekujem da će zakon doneti značajne rezultate, ali ne toliko značajne koliko to naši političari veruju iz razloga što se mi još uvek krećemo oko nekog srednjeg nivoa organizovanog kriminala, pa mislimo da je to sav kriminal u ovoj zemlji. Pitanje je da li mi uopšte možemo biti normalno društvo, kada je kriminal u pitanju.“


U Italiji je 2008. godine od kriminalnih grupa oduzeta imovina vredna četiri milijarde evra, a istraživanja pokazuju da je ukupna imovina italijanske, ruske i kolumbijske mafije veća od budžeta 186 zemalja članica Ujedinjenih nacija.
XS
SM
MD
LG