Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BBC-"Hrvatska prokleta kriminalom i korupcijom"


Britansko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj službenoj stranici upozorava državljane Ujedinjenog Kraljevstva da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala te im poručuje kako bi i turisti mogli biti izloženi napadima jer su oni "neselektivni" i mogu se dogoditi na "mjestima na kojima ima i stranih turista".

To upozorenje u četvrtak je prenio BBC, argumentiravši ga podsjećanjem na ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, iz čega je novinar Matt Prodger izvukao tvrdnju kako "mnogi Hrvati smatraju kako je njihova zemlja u raljama moćne mafije, koja korijene vuče iz međunarodnog embarga protiv Jugoslavije početkom 90-ih godina" prošlog stoljeća.

"Kriminalci iz prošlosti danas su postali moćni poslovni ljudi", piše Prodger u prilogu naslovljenom "Hrvatska prokleta kriminalom i korupcijom" koji će u četvrtak emitirati BBC Radio 4.

"Ipak, stopa kriminala u Hrvatskoj je niska, a nasilni su zločini rijetki", ističe Britanski Foreign Office u istom odlomku u kojem upozorava na terorizam i organizirani zločin, ali taj dio novinar BBC-a ne prenosi.

XS
SM
MD
LG