Dostupni linkovi

Vanredna sjednica federalnog parlamenta


U Sarajevu se održava vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi trebala biti razmatrana Informacija o stanju metalne, elektro i namjenske industrije u Federaciji BiH, koju je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.
Sindikat metalaca upozorio je da je ovo najugroženija proizvodna grana u BiH koja već odavno osjeća posljedice recesije.
U ovom dokumentu, kojeg je Vlada Federacije BiH usvojila krajem marta, navodi se da je u prethodnim mjesecima smanjen rast industrijske proizvodnje, te da je nešto manji pad zabilježen u vanjskotrgovinskoj razmjeni.
Istaknuto je da izvoz opada i da pojedini poslodavaci najavljuju otpuštanje radnika zbog smanjenog broja narudžbi, te je zaključeno da se efekti recesije značajno osjećaju u BiH. Među mjerama koje je Vlada predložila Parlamentu Federacije BiH su rasterećenje privrede, poticaji proizvodnji i izvozu, unapređenje poslovnog ambijenta.
Sindikat traži konkretne mjere, uvezivanje staža, smanjenje cijene električne energije za 20 posto, zaštitu radnika zaposlenih u privatiziranim firmama, sa tačno utvrđenim rokovima za realizaciju.
U protivnom najavili su I mogućnost masovnih štrajkova.
XS
SM
MD
LG