Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štede li političari?


Uz prve vjesnike ekonomske krize najveći dio građana povukao je štedne uloge iz crnogorskih banaka. Šta je sa političarima? Da li ušteđevinu čuvaju na bankovnim računima i tako daju primjer povjerenja u bankarski sistem Crne Gore?

Na pitanje da li ima ušteđevinu i gdje je pohranio svoj novac Dragan Koprivica, šef medijskog pula Socijalističke narodne partije za naš radio kaže da ga ti problemi ne opterećuju jer sve što ima nosi sa sobom:

"Što se mene tiče i držanja novca ja proživljavan sudbinu svakog intelektualca u Crnoj Gori i to po onoj latinskoj "Sve svoje nosim sa sobom", s obzirom da je suma koju imam ništavna to sve stane u novčanik i ako se izgubi nije velika šteta. Što se građana tiče savjetujem, ako išta uopšte mogu da uštede u ovakvom vremenu globalnih potresa kako jeste, da veći dio novca koliko god imaju za sada drže u džepu, a pomalo ipak usmjeravaju ka bankama, jer mi se čini da će globalna kriza uskoro biti nešto što je iza nas. A tim se u Crnoj Gori ne treba zabrinjavati jer nas globalna kriza, trese decenijama, tako da kao što nije na zapadu ništa novo, tako ni u Crnoj Gori."


I Novica Stanić iz Nove srpske demokratije kaže da nije imao priliku da stavi nešto novca sa strane:

"Poslanik koji je dvadeset godina opozicioni poslanik nema para ni za banku ni za slamaricu. Prema tome, nemam takvih problema. Nijesam ni kompetentan da poručujem nešto, ali u crnogorski bankarski sistem je teško imati povjerenja.“

Portparol Pokreta za promjene Koča Pavlović kaže da mu kriza teško može nauditi, a da to malo novca koji ima drži na računu u banci:

"Ja sam profesionalno bavljenje politikom počeo sa nekom ušteđevinom koju sam tokom ovog skupštinskog mandata potrošio. Nijesam u međuvremenu stekao nikakvu novu ušteđevinu niti sam član bilo kakvog upravnog odbora pa da po tom osnovu ni neku ekstra zaradu, niti sam uzimao kredit neke banke, hvala Bogu ni od Prve banke. Ja sam potpuno neko koga će kriza sigurno zaobići jer kriza ne može imati nikakve koristi od mene. Ono što imam, da kažem neku zalihu koju imam zlu ne trebalo, trenutno tu ću sigurno potrošiti tokom sljedećeg mandata tako da bila kriza ili ne ja ću je potrošiti. Ono što imam na računu je koji imam kod banke preko koje primam platu tako da je to ustvari to."


Moramo imati što više povjerenja u bankarski sistem kako bi kriza što kraće trajala, poručuje Predrag Bošković iz Demokratske partije socijalista:

"Svoju ušteđevinu držim u banci i vjerujem u bankarski sistem Crne Gore, vjerujem da je dovoljno vitalan da može da se izbori sa krizom koja je nastupila prošle godine i iskreno se nadam da je već sada u jednom dijelu kriza sanirana i da ćemo vrlo brzo krenuti putem izlaska. Ono što je takođe bitno jeste da je kriza dodatno produbljena psihološkim razlozima i iz ovog razloga mislim da svi treba da imamo još više provjerenja u bankarski sistem kako bi na taj način osigurali da kriza kraće traje i da ima manje posljedica."
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG