Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vladina turistička udica za Ruse i Kineze


Split

Turistička predsezona u Hrvatskoj je već počela, a Vlada je tek prošlog četvrtka donijela neke mjere koje bi navodno trebale pripomoći hrvatskom turizmu da se ovog recesijskog ljeta održi iznad vode.

Hrvatska Vlada nije donijela bitne odluke - nije smanjila PDV turističkoj privredi i još uvijek trgovinama nije ukinula zabranu rada nedjeljom, koja traje do 1. lipnja, ali je zato donijela 15 mjera od kojih većina neće imati nikakvog učinka.

Hrvatske ministre kao da je nadahnuo film "Maršal", Vinka Brešana, u kojem lokalni poduzetnik, kojeg glumi Ivo Gregurović, koristi Titovo ukazanje i već računa koliko će milijuna turista iz Rusije i Kine doći vidjeti uskrsnuće komunizma. Naime, hrvatska Vlada je donijela odluku o ukidanju viza za turiste iz Rusije i Ukrajine, a razmotrit će se takova mogućnost za Kinu i još niz drugih zemalja. Kakav je odjek takve odluke među Kinezima, upitali smo u Splitu u prvom China shopu:

"Ne razumije ja."

U kineskom restoranu zvanom "Sao Ling Tai", mladić po imenu Cung Va, razumije više, pa će on, kad se ukinu vize, biti: "Happy". (e ovo je već bilo na engleskom).

Trogir
Rusima će biti dozvoljeno slijetati sa zrakoplovima starije generacije, koji ne smije slijetati u Europsku uniju jer imaju nedozvoljenu buku i emisije štetnih plinova iznad dozvoljenih vrijednosti. I takvi će nadlijetati Trogir prilikom slijetanja na splitski aerodrom, grozi se povjesničar umjetnosti Stijepo Omero:

"Mi nešto stariji znamo kako izgledaju ti zrakoplovi i koliku buku prave. Ostavljat će ogromne oblake prašine. Buka se penje na 115 decibela i na kraju postoji opasnost od neke nezgode jer nema svjetskog aerodroma na kojem se to nije dogodilo. U slučaju nekakve nesreće, ne daj Bože, Trogir više neće postojati. Onda će biti sretni svi oni koji su jednom bili u Trogiru i vidjeli tu ljepotu."


Vlada je preporučila lokalnoj samoupravi da se smanji spomenička renta. U Trogiru je već smanjena:

"Iz te spomeničke rente obnavljali su se spomenici grada Trogira i bliže okolice. Mislim da je postojao drugi način u okviru gradske vlasti, recimo da se smanji doprinos na komunalije. Ali to grad nije učinio jer taj doprinos za komunalije je jedan od izvora financiranja lokalne uprave i samouprave."


Među apsurdnijim naputcima lokalnoj samoupravi je da se smanje cijene parkiranja. U Splitu je, uz postojeće cijene, i zimi teško naći slobodno parkirno mjesto, a ljeti - ako parking bude još jeftiniji - od domaćih ljudi turisti neće imati gdje parkirati u gradu - pa možda u grad neće ni dolaziti. Stvari bi trebalo postaviti obratno, kaže nam čovjek iz naplatne kućice:

"Usput, i onako fali parkinga, tako da ga mogu komotno poskupiti. On će uvijek biti pun. Što se tiče Splita, to im ništa neće značiti. Nema velike svrhe."


Etnografski muzej Split
Među Vladinim mjerama za spas turističke sezone je i besplatan ulaz u muzeje. Stijepo Omero jedino tu odluku opravdava:

"To je dobra stvar jer muzeji su relativno slabo posjećeni. Mislim da će onda turisti koji dođu svakako naići na jednu novu ponudu, koja je i za njih neuobičajena."


Vladine mjere predviđaju i promotivnu kampanju s uglednim javnim osobama. Ministar turizma, Damir Bajs, kaže da će tako:

"Naše javne ugledne osobe - naši sportaši, naši glumci, pa i javne osobe iz političkog života - postati ambasadori hrvatskog turizma."


Dobro, sportaši i umjetnici, ali još nije poznato kako će političari reklamirati hrvatski turizam. Inovativni, ali pomalo zli jezici, predlažu slogane poput: "Hrvatska - zemlja slobodnog Šeksa" ili natpis uz mega poster vodstva HDZ-a: "Mala zemlja za veliki Odbor".
XS
SM
MD
LG