Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbačen prijedlog za manja izvajanja strankama


Skupština RS

Prijedlog Vlade Republike Srpske da se umanje sredstva za finansiranje političkih stranaka Narodna skupština odbacila. Protiv usvajanja izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka bile i male pozicione stranke i opozicija.

Iako je Vlada RS pravdala potrebu donošenje izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka ekonomskom krizom i smanjenjem javne potrošnje, većina stranaka ocijenila je da je ovo udar na njih uoči opštih izbora koji će se održati naredne godine. Zakonom je bilo predviđeno umanjivanje sredstava za finansiranje političkih stranaka od 30 posto, kaže ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac:

„Naime, u sklopu mjera štednje koje je Vlada preduzela u smanjenju javne potrošnje jedna od mjera je ta da se, između ostaloga, ostavi mogućnost da i političke partije dijele sudbinu svih ostalih korisnika javne potrošnje.“


Podršku zakonu jedino su dali poslanici vladajućeg SNSD-a. Poslanik SNSD-a Perica Rajičević misli da je zakon trebao biti usvojen jer bi stranke time pokazale da su spremne podijeliti sudbinu sa narodom:

„Mi smatramo da i političke partije kao socijalno odgovorni partneri treba da snose zajednički teret ekonomske krize, pogotovo u godini koja nije izborna i nema planiranih osnovnih aktivnosti koji se tiču izbora u ovoj godini.“

Da je usvojen predloženi zakon, ušteda u ovoj godini bila bi oko milion konvertibilnih maraka, od čega bi 60 posto izgubile vladajuće stranke, a 40 posto opozicione. Poslanik, najveće opozicione stranke, Srpske demokratske stranke, Dušan Stojičić ocijenio je da je ovo bio pokušaj Vlade da onemogući rad opozicionih stranaka:

„Mislim da ovaj zakon, po mom dubokom uvjerenju, nije predložen da bi se uštedio taj milion KM, koliko je otprilike - kada imate u vidu da je grant za finansiranje političkih stranaka oko tri miliona, znači 30 posto, jedna trećina je milion - već je cilj ovog zakona je da se svjesno nanese šteta političkoj konkurenciji u RS. Praktično jedini legalan izvor finansiranja političkih stranaka to su ova sredstva, sredstva iz budžeta republike, opštine, grada - i smanjivati to znači dovesti u pitanje rad političkih stranaka.“


Perica Rajičević:

„Mislim da ne stoji primjedba da 400.000 maraka čini tu marginu da li će biti opozicije ili neće biti opozicije u RS. Na kraju-krajeva, i prije pet ili deset godina, kada su grantovi za političke stranke bili višestruko manji, postojala je opozicija i nije bilo nikakvih problema za njen rad.“

Protiv smanjenju sredstava za finansiranje političkih stranaka bile su i dvije manje stranke koje su u vlasti: Socijalistička partija i Demokratski narodni savez. Predsjednik SP RS Petar Đokić:

„Ovakvim zakonom bi bila izvršena diskriminacija u korist velikih partija, odnosno na štetu manjih političkih partija.“

Za poslanika opozicione Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića Vlada i nije imala stvarnu namjeru da usvoji zakon već se, kako kaže, radilo o marketinškom triku vladajućeg SNSD-a:

„Suština je da su htjeli napraviti malo komediju, da puste narodu malo’hljeba i igara’, a u suštini su oni znali, imali su dogovor da ove druge dvije, DNS i Socijalisti, ne glasaju za to, njih je bilo 40 i nije moglo proći. I ispada kao eto jedino je SNSD bio za smanjenje para političkim strankama.“

Kao jedan od razloga za neusvajanje zakona SDS je naveo i činjenicu da bi on samo povećao korupciju u ovom bh. entitetu. Dušan Stojčić:

„Ako to to smanjujete, vi ćete, normalno, proporcionalno tome povećati i potrebu za traženjem sredstava iz nekih drugih izvora. Mogućnosti opozicije da u tom smislu pokrije ovaj manjak ili da se finansira su daleko, daleko manje, i u ovoj situaciji gotovo da ne postoje u RS, a mogućnosti vlasti su, bogami, itekako velike i mi smo svaki dan svjedoci priča i o namještenim tenderima i ovom trošenju javnih sredstava na način da samo oni koji imaju političku saglasnost dobijaju te poslove, a zna se šta su onda njihove obaveze kasnije.“

Oni koji su bili protiv usvajanja zakona poručili su Vladi da više štedi na kupovini automobila, plaćanju nerentabilnih aviolinija i nekim drugim stvarima.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG