Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mercator povlači chips s previše akrilamida


Slovenski trgovački lanac "Mercator" objavio je u petak da zbog slabe kakvoće privremeno povlači iz prodaje čips pripravljen pod njegovom robnom markom, da je od proizvođača zatražio sve potvrde i analize toga proizvoda te poštivanje europskih standarda o kakvoći hrane.

"Mercator" je time reagirao na tvrdnju najveće slovenske udruge za zaštitu potrošača da čips koji se nalazi u prodaji u trima najvećim trgovačkim lancima u Sloveniji sadrži prevelike količine kancerogenog akrilamida koji nastaje pri prženju te da je najviše te tvari upravo u "Mercatorovu" čipsu.

Slovenski Savez potrošača (ZPS) objavio je da je od 12 ispitanih prehrambenih proizvoda najveći sadržaj akrilamida (1600 mikrograma na kilogram) pokazao "Mercatorov" čips, a slijedi čips u trgovinama Spar (790 mikrograma/kg) i isti proizvod Tuša (630 mikrograma).

"Mercator" je uz objavu o povlačenju proizvoda naveo da je uzimanje čipsa kao i druge pržene i pečene hrane sigurno ako se ne jede u prevelikim količinama.

ZPS je prevelike količine akrilamida otkrio i u nekim ispitanim uzorcima kruha, kroketa, trajnih peciva i keksa, a zanimljivo je da je pomfrit iz slovenskih restorana McDonalds pokazao količinu akrilamida u normalnim količinama manjim od 30 mikrograma po kilogramu.

XS
SM
MD
LG