Dostupni linkovi

Medenica oštro reagovala na Grosovu izjavu


Vesna Medenica
Vesna Medenica

Izjava šefa Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Andreasa Grosa izazvala je oštru reakciju državne tužiteljke Vesne Medenice. Ona je Grosovu izjavu ocijenila kao hrabru i bez argumentacije jer Gros, kako kaže, nema mandat da ocjenjuje crnogorsko sudstvo. U Podgorici smo zabilježili odjeke ove polemike.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica poručila je juče šefu Posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Andreasu Grosu da je: "veoma hrabro i bez argumenata, raspolažući činjenicama u intervjuu podgoričkim "Vijestima" iznio zaključak da je sudstvo: "sve samo ne nezavisno". Medenica je istovremeno Grosu, koji je švajcarski poslanik i šef socijalista, druge po snazi političke grupe u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, odbrusila da nije u njegovom mandatu da se bavi nalazima i ocjenama treće grane vlasti i da ocjenjuje kako ona radi.

Komentarišući ovaj istup predsjednice Vrhovnog suda, Stanko Marić iz Udruženja pravnika Crne Gore, kaže da je izjavu Andreasa Grosa doživio kao dobronamjernu poruku:

"Takve sugestije dobro dođu svima i mislim da treba da ih pozdravimo i da učinimo napor da što više uradimo da bi tih primjedbi i sugestija svaki naredni dan, mjesec, godinu bilo sve manje, a sve više konkretnih pohvala. Ja lično nikada ne bih prigovarao međunarodnim zvaničnicima na dobronamjernoj sugestiji, a ako neko prigovara mora da se brani od nečega ili nema baš ozbiljnu namjeru da popravlja stanje već čisto fingiranje nekog rada, da nešto činimo, ali da ništa suštinski ne promijenimo. Kada to kažem imam u vidu, to nije više od juče, to se godinama radi."


Andreas Gross
Upitan da li ima nešto sporno u tome što je predstavnik jedne evropske institucije iznio svoj stav o stanju u crnogorskom pravosuđu evropski parlamentarac Jelko Kacin za naš radio kaže da svako ima pravo na svoj lični stav:

"Mislim da predsednica Vrhovnog suda svakako ima pravo da reagira, ali ima i priliku da reagira na neki dostojanstven način koji je odmeren, koji je argumentiran i koji pre svega ne sme biti emotivan. Ja nisam čitao intervju i nemam pozadine i konteksta te njegove izjave. Verovatno je bio upitan, pa je dao svoje mišljenje. Da li je to mišljenje korektno ili da li odgovara realnom stanju u to ja ne mogu da ulazim."


Zašto je Vesna Medenica ovako oštro reagovala na izjavu predstavnika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope nije poznato.

Slične ili identične ocjene bile su dio gotovo svakog međunarodnog izvještaja u Crnoj Gori posljednjih godina. U decembru prošle godine i Vesna Medenica se, kako su prenijeli mediji, složila sa svim negativnim ocjenama iz izvještaja o napretku Crne Gore koji je sačinila Evropska komisija. Ona je tada na sastanku sa zvaničnicima Evropske komisije kazala da je stanje u pravosuđu još gore nego što se navodi u izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore. U tom izvještaju Evropske komisije piše da je Crna Gora napravila određeni napredak u procesu reforme pravosudnog sistema, ali da ipak ostaje ozbiljna zabrinutost u vezi sa nezavisnošću sudstva.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG