Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Masovni antivladini prosvjedi u Tbilisiju


Prosvjedi u Tbilisiju

Deseci tisuća demonstranata okupilo se u Tbilisiju tražeći ostavku predsjednika Mikhaela Saakashwillija. Opozicija ga optužuje da je monopolizirao vlast i da nije proveo reforme koje je obećao tokom " Revolucije ruža" koja ga je dovela na vlast 2003. Na licu mjesta su stotine policajaca u punoj spremi, vatrogasci, no tijekom popodneva nije bilo znakova nasilja. Promatrači se plaše moguće eskalacije sukoba.

Lideri više od deset opozicijskih stranaka organizirali su demonstracije. Neki su upozorili da je 60-tak opozicionara privedeno u policiju i prije početka prosvjeda. Policija to negira.Irakli Alasania, lider Saveza za Gruziju kazao je na antivladinim demonstracijama da je Saakashvili obećao prosperitet zemlji, ali ono što je sada jedino moguće vidjeti je nezaposlenost i upropaštena ekonomija.

Prosvjedi u Tbilisiju
"Ljudi ne mogu više ovako živjeti", rekao je Alasania. I Levan Gacechiladze, koji je bio glavni suparnik Saakashviliju na izborima u januaru 2008. govorio je u sličnom tonu:

"Život je postao nemoguć, ne možemo voljeti, raditi, komunicirati jedni s drugima, ovako ne možemo odgajati djecu. A za sve je odgovoran jedan čovjek. Zato smo i došli ovdje jasno i glasno reći – Mikhaele Saakashvilli odstupi s vlasti."


Među prosvjednicima mnogo je mladih ljudi, ali i onih starijih. Student Grigory kazao je dopisniku Radija Slobodna Evropa da je na prosvjed došao naprosto zašto što se nagomilalo mnogo problema, a nitko ih niti ne pokušava riješiti. Sudionica demonstracija, umirovljenica je, pak, istaknula ono što je najviše muči, a to je da " sa svojom penzijom može kupiti tek jedan lijek, te da je doslovno gladna".

Prosvjedi u Tbilisiju
Ministar unutarnjih poslova Veno Merabishvilli, inače bliski suradnik predsjednika Saakashvilija, tvrdi da će policija biti na mjestu i da se neće uplitati sve dok demonstracije budu mirne, no da neće dopustiti nasilje.

Sam Saakashvili je danas na obilježavanju brutalnog sloma antisovjetskih demonstracija rekao da je "Gruzija demokratska zemlja i da bez obzira na različita uvjerenja i stavove, jedna stvar mora biti apsolutno jasna – a to je domovina koju svi imaju". On je pozvao još jednom na jedinstvo kako bi se započeta borba za slobodu i završena i kako bi "Gruzija jednom zauvijek postala moderna , demokratska i evropska država".

Prosvjedi u Tbilisiju
Snažniji otpor prema Saakashwilliju počeo je prošloga kolovoza nakon gruzijskog rata s Rusijom. Oporba ga optužuje za krivo vođenje rata.

Današnji protesti održani su na 20 godišnjicu krvavih antisovjetskih demonstracija u Tbilisiju kada je ubijeno 16 ljudi.

Pojedini analitičari upozoravaju da bi frustracije Gruzijaca mogle prerasti u nemire. Jednako tako, ističu, da su prosvjedi i test za opoziciju, njeno jedinstvo, ali bi trebali provjeriti koliko je opozicija snažna i izvan Tbilisija. U svakom slučaju, prosvjedi će dodatno ugroziti Saaksvilijevu poziciju u Gruziji, mišljenje je dobrih poznavalaca prilika u Gruziji.

Rally In Georgia
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG