Dostupni linkovi

Novi napad na hrvatsko diplomatsko predstavništvo


Ambasada Hrvatske napadnuta je i tokom nereda zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, 22. februar 2008. Foto: Ljudmila Cvetković
Ambasada Hrvatske napadnuta je i tokom nereda zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, 22. februar 2008. Foto: Ljudmila Cvetković

Policija će identifikovati i kazniti dvojicu muškaraca koji su u utorak uveče upali na teritoriju rezidencije hrvatskog ambasadora u Beogradu i ukrali zastavu te zemlje, izjavio je za RSE ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Iako ovo nije prvi slučaj napada na hrvatska diplomatska predstavništva, ambasador te zemlje u Srbiji uveren je da vandalski činovi neće uticati na odnose Beograda i Zagreba.

Sigurnosne kamere u rezidenciji hrvatskog ambasadora u Beogradu sinimile su u utorak uveče dvojicu mladića kako preskaču bezbednosnu ogradu, utrčavaju na teritoriju diplomatskog predstavništva, kidaju, i odnose zastavu te zemlje. Snimci su prosleđeni policiji, a hrvatska ambasada uputila je protest Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zbog povrede najvišeg državnog simbola, kaže u izjavi za naš program ambasador Željko Kuprešak:

“Policajci su vrlo brzo nakon dojave stigli. Ja bih ovom prigodom stvarno se zahvalio, i pohvalio reagiranje policije, i isto tako reagiranje svih najviših dužnosnika u Srbiji koji su osudili jedan ovakav čin.”


RSE: Ali, da li je po Vašem mišljenju reakcija policije bila pravovremena, budući da ovo nije prvi slučaj upada u hrvatsku ambasadu?

“Mi smo se u svakom slučaju dogovorili da ćemo pojačati nadzor. Znate, sada je teško procenjivati da li je bila pravovremena ili ne, ali ja vjerujem da ćemo u budućnosti učiniti sve da se takvi događaji ne ponove.”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić za naš program kaže da će policija učiniti sve da pronađe i kazni počinioce:
“Pošto je hrvatska rezidencija, to ministarstvo unutrašnjih poslova pokriva samo patrolno. Njihovo obezbeđenje i kamera koja tamo postoji su snimili počinioce, i protiv njih će biti preduzete sve mere.”

Ovo je poslednji u nizu napada na hrvatska diplomatska predstavništva. U neredima posle mitinga zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, u februaru prošle godine, kamenovana je ambasada u centru Beograda, a vandali su polomili grb i spalili zastavu te zemlje. Gorela je i kuća koja se nalazi pored ambasade. U junu 2003. nakon evropskog šampionata u vaterpolu, navijači su uleteli u dvorište ambasade, gađali je kamenicama i pošto nisu uspeli da je zapale, hrvatsku zastavu zamenili srpskom.

Skrnavljenje državnih simbola napad je na državu, i govori o nesposobnosti zemlje domaćina da garantuje elementarnu bezbednost predstavnicima koje je ugostila, kaže nam Vatroslav Vekarić iz Instituta za međunarodnu politiku:

“To je nešto što je zaista nedopustivo. I ako se sad prisetimo onih rušenja, paljenja ambasada, sa ovim sve to stvara jednu jako, jako ružnu sliku o zemlji koja nije u stanju da garantuje stranim ambasadama miran rad. Na kraju krajeva, imate krizna područja u trećem svetu gde se svašta dešava pa je ovo i tamo izuzetak.”


Takvi odvojeni varvarski činovi koji se događaju ne smiju biti dio ukupne politike niti Hrvatske prema Srbiji, niti Srbije prema Hrvatskoj.
No, i pored najnovih incidenata, ambasador Kuprešak uveren je da vandalski činovi neće uticati na odnose dveju zemalja. On podvlači da hrvatska politika isto tako najoštrije osuđuje napade na simbole Srbije. Podsećamo, tokom nedavnog Svetskog rukometnog prvenstva u Zagrebu policija je uhapsila osobe koje su pokušale da spale srpsku zastavu:

“Takvi odvojeni varvarski činovi koji se događaju ne smiju biti dio ukupne politike niti Hrvatske prema Srbiji, niti Srbije prema Hrvatskoj. Ja sam siguran da ćemo mi jednostavno preći preko ovakvih događanja, i da ćemo se baviti stvarima koje su od stvarnog interesa, kako za hrvatski, tako i za srpski narod.”

Slaže se i srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac, ali i upozorava na štetu koju pojedinci ovakavim činovima nanose svojoj državi:

“Ko god smatrao sebe hrabrim zato što je to učinio, mora da zna da je naneo mnogo veću štetu svojom hrabrošću nego što ima bilo ko korist od toga. Ja zaista pozivam sve građane da budu svesni da time prave štetu svima nama, pa i sebi.”


Otovorenu netrpeljivost prema zemlji susedu, huligani iskazuju i povremenim napadima na različita hrvatska predstavništava potput hipermarketa, tržnih centara, prodavnica… Rezultati martovskog istraživanja agencije Stratedžik marketing pokuzuju da više od 55 posto građana Srbije Hrvatsku ne vidi kao prijateljsku zemlju. Iako bi ovakvi podaci toliko godina nakon rata trebalo da iznenade njih, kaže direktorka istraživanja Svetlana Logar, nije teško objasniti:

“Vrlo lepo vidite kako procenat građana koji ih ipak pozitivnije ili više negativno opaža, umnogome zavisi od opšte klime u društvu, trenutnih događanja i poruka koje se šalju. Kada je Hrvatska u pitanju, svakako bi se teško moglo reći da je bilo nekog sistematskog angažmana političke elite na razjašnjavanju tih odnosa, i nekih ozbiljnijih akcija prema procesu pomirenja.”
XS
SM
MD
LG