Dostupni linkovi

Britanski policijski komesar podneo ostavku zbog odavanja tajne


Najviši britanski antiteroristički zvaničnik podneo je ostavku nakon što je njegova greška dovela do iznenadne antiterorističke operacije u Engleskoj.

Pomoćnik policijskog komesara Bob Kvik podneo je ostavku nakon što je nenamjerno otkrio poverljive dokumente fotoreporterima kada je stizao u Dauning Strit 10. On je kazao da bi to moglo da kompromituje veliku antiterorističku akciju.

Dvanaest ljudi je u pritvoru nakon racija po severozapadnoj Engleskoj u sredu u cilju sprečavanja delovanja terorističkih ćelija za koje se sumnjalo da pripremaju napade eksplozivom. Operacija je izvedena ranije nego što je planirano što je predstavljalo rizik jer su osumnjičeni u to vreme bili budni.

Gradonacelnik Londona Boris Džonson je izjavio da je kvik imao "veoma, cenjenenu karijeru" i da je incident bio "za krajnje žaljenje".

Memorandum s oznakom "tajno" nosio je na brifing o trenutnoj antiterorističkoj operaciji. On je sadržavao imena nekoliko visokih policijskih zvaničnika, lokacije i detalje o prirodi pretnji britanskoj bezbednosti iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG