Dostupni linkovi

BBC: OVK Otimala i mučila kosovske civile


Oslobodilačka vojska Kosova otimala je kosovske civile koje je potom mučila, a u mnogim slučajevima i ubila, tvrdi BBC koji je sproveo svoju istragu u slučaju koji se već, kako ističe, dugo vremena pokušava zataškati.

Premijer Kosova Hašim Tači negirao je ove navode rekavši da je svestan da su pojedinci nakon rata "zloupotrebljavali uniforme", ali da se Oslobodilačka vojska ogradila od tih dela. On je dodao da su takva zlostavljanja bila "minimalna".

BBC javlja da je u njihovoj istrazi otkriveno da su mnogi oteti ubijani zbog organa te da su fizički dokazi koje su skupili istraživači UN-a uništeni nakon naredbe Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Hagu (ICTY).

Bivši zarobljenik Oslobodilačke vojske koji je želeo da ostane anoniman, Albanac s Kosova, BBC-u je otkrio da je u Kukešu ubijeno 18 zatvorenika. Dodaje je kao se usred noći čulo zapomaganje zatvorenika, a zlostavljani su od grupa po pet-šest vojnika.

Istraga je pokazala kako su neki oteti u junu 1999., šest sedmica nakon završetka rata, kada su i NATO-ove jedinice osiguravale to podrucje. Navodno je nakon završetka rata oteto oko 400 kosovskih Srba i još se vode kao nestali, prema podacima Udruženja nestalih osoba Srbije, dok ih je iz ratnog vremena još 150 nestalih.

zločine na tom području. Stotine tela nađeno je u masovnim grobnicama u Srbiji.

XS
SM
MD
LG