Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Položaj Roma bolji nego u susjednim zemljama


Romi su najveća europska manjina - ima ih oko 13 milijuna, odnosno oko dva posto stanovništva Starog kontinenta. Danas slave Svjetski dan Roma, dan romske pjesme i veselja, ali i dan koji je prigoda da se skrene pažnja javnosti na težak položaj i siromaštvo romskog naroda, ali i na predrasude prema njima. Kakav je položaj Roma u Hrvatskoj?

Svjetski Dan Roma je prilika i za svojevrsnu inventuru u Hrvatskoj - koliko je ona napravila na unapređivanju položaja Roma. Predsjednica Savjeta za praćenje provedbe nacionalnog programa za Rome, hrvatska vicepremijerka, Jadranka Kosor, nedavno je iznijela podatak da je Hrvatska ove godine, za projekte namijenjene Romima, izdvojila 38,5 milijuna kuna, skoro četiri milijuna eura, što je 15 puta više nego li je izdvojeno prije pet godina. Takvi napori daju rezultata, pogotovo u obrazovanju:

"Broj djece u predškolskom odgoju je udvostručen, a utrostručen je broj romske djece u redovnom osnovnom školovanju, što mislim da je iznimno važno."


Stvari napreduju - premda ponegdje hrvatske vlasti, kad uvjere Rome da njihova djeca trebaju ići u školu, naiđu na prepreke - u to isto trebaju uvjeriti i Hrvate.

Nužnosti da se obrazuju sve su više svjesni i mladi Romi, poput Josipa Baloga, koji je suradnik u nastavi za romsku djecu u naselju Lončarevo pokraj Čakovca:

"To je samo ključ rješenja jer je problem kod nas samo obrazovanje i ništa drugo. Najveće ljudsko oružje je obrazovanje. To je jasno i glasno."


Istaknuti hrvatski Romi su danas skloni reći da je njihov položaj bolji nego u susjednim zemljama. Među njima je i predsjednik Foruma Roma Hrvatske, Kasum Cana:

"Moji sunarodnjaci u Srbiji, dragi Romi, još uvijek su pod mostovima, u barakama. Ima takav i neki mali dio u Hrvatskoj, ali za to ćemo se pobrinuti."


Nazif Memedi
U Hrvatskoj djeluje pedesetak romskih udruga. Jedni to tumače njihovom razjedinjenošću, a drugi pluralizmom u toj zajednici od - službeno, po popisu stanovništva - desetak tisuća ljudi, a neslužbeno, kako tvrde njihovi čelnici, od četrdesetak tisuća ljudi. Taj problem ima dva kraja - da bi doskočili predrasudama prema Romima, mnogi od njih se izbjegavaju tako izjasniti, s jedne strane, a s druge još ima Roma koji imaju problem reguliranja državljanstva. Taj problem ispašta cijela romska zajednica jer se mnoga manjinska prava ostvaruju i na osnovu njihova broja.

Ipak, na zadnjim parlamentarnim izborima, Nazif Memedi je izabran u Sabor kao prvi Rom. Ovlaš nam navodi projekte za Rome realizirane u posljednje vrijeme:

"U Sisku, u svom naselju, su dobili asfalt, rasvjetu i 50 priključka struje. U Čakovcu se radi novo naselje i infrastruktura. I u drugim mjesta se ponešto radi. Pomaka ima. Nismo sve napravili, ali napravit ćemo."


Od jutros, na Svjetski dan Roma, Nazif Memedi je bio prezauzet. Morao je na slavlja u Sisak, Zagreb, Rijeku....Upravo je u dijelu hrvatske javnosti bilo prigovora na to što romske udruge za proslave Svjetskog dana Roma troše novac za hranu i piće. No svaki prigovor ima i odgovor. Iznosi ga Stanislavko Mitrović iz KUD-a "Bajaški crni biseri" iz Slavonskog Broda:

"Da li oni mogu razumjeti što je to Dan Roma? Dan Roma ne možemo slaviti tako što ćemo uzeti par kesica čipsa, jednu-dvije vrećice štapića i bombona. To je za nas slavlje najveće u životu i dobro je kada mi sada možemo nešto svoje da iskažemo."


Na svijetu je oko 25 milijuna Roma, u Europi ih je oko 13 milijuna. Poslije stoljeća diskriminacije vrijeme je da europski prostor bez granica, uključivši i Hrvatsku, konačno postane i Romima udobno mjesto. Stoga, europsku himnu, i na romskom, pjeva Esma Redžepova uz ansambl Teodosijevski.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG