Dostupni linkovi

Odbijena Karadžićeva žalba na odluku o navodnom imunitetu


Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je danas žalbu Radovana Karadžića na odluku kojom je prvostepeno veće ocenilo da imunitet, za koji on tvrdi da mu ga je garantovao američki izaslanik Ričard Holbruk (Richard Holbrooke), nema nikakvu važnost u procesima pred Tribunalom.

Bivši predsednik Republike Srpske je krajem prošle godine od sudskog veća predsedavajućeg Ijana Bonomija (Iain Bonomy) tražio da naloži Tužilaštvu da mu dostavi sve dokumente koje poseduje o imunitetu od Tribunala koji mu je 1996, kako tvrdi, garantovao Holbruk, ako se povuče iz političkog i javnog života.

Sudsko veće je tada naložilo tužiocima da Karadžiću dostave, ako ga poseduju, "bilo koji pisani sporazum sainjen na navodnom susretu

Slobodana Miloševića i Ričarda Holbruka u Beogradu, 18. i 19. jula 1996", kao i "sve zabeleške ili snimke" načinjene tokom tih

razgovora.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da nema takve dokumente.

Istovremeno, sudsko veće je tada naznačilo da bi "po međunarodnom pravu bio nevažeći sporazum o imunitetu optuženog za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti pred međunarodnim sudom".

XS
SM
MD
LG