Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Voronin: demonstracije dobro organizovane i plaćene.


Predsednik Moldavije Vladimir Voronin izrazio je danas popodne zabrinutost zbog situacije u centru Kišinjeva, gde su, kako je rekao, "ugrožene drzzavne institucije",

On je ocenio da su protesti "dobro organizovani i plaćeni". Dodao je da se "jasno vidi da oni zzele krvoproliche".

Mediji iz Kišinjeva prenose da se očekuju pregovori Voronina sa moldavskom opozicijom.

Preko 30 ljudi, uključujući civile i policajce, povređeno je danas u Kišinjevu tokom demonstracija protiv proglašene pobede na izborima vladajuće komunističke partije. Opozicija smatra da su izbore kontrolisali komunisti i da su pobedili uz pomoć krađe.

Demonstranti su uspeli da prodru u zgradu predsednštva i parlamenta u Kišinjevu i pored suzavca i vodenih topova koje je protiv njih koristila policija.

Rusija je danas izrazila zabrinutost zbog nasilja u Moldaviji, gde opozicija ne priznaje izborne rezultate komunista.

"Sve što se dešava izaziva zabrinutost zbog budućnosti političkog sistema te zemlje", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karassin i dodao da je međunarodna zajednica izrazila zadovoljstvo tokom izbora u Moldaviji.

Posle dolaska na vlast 2001. godine kada su se zalagali za proruski program, komunisti su 2005. promenili orijentaciju i okrenuli se prema

Evropskoj uniji ali su ostali u dobrim vezama sa Moskvom od koje zemlja zavisi zbog plina kao i rešavanja konflikta u separatističkom Pridnjestrovlju.

XS
SM
MD
LG