Dostupni linkovi

Sekulović i Stevović izopšteni iz crkvene zajednice


Nikola Sekulović

Crkveni sud Eparhije zahumsko-hercegovačke, u ponedjeljak je zbog „ klevetničkog djelovanja u pisanim i elektonskim medijima i blaćenja ckvenih velikodostojnika, sveštenstva i naroda“, izopštio iz crkvene zajednice predsjednika nevladine organizacije Pokret za Trebinje Nikolu Sekulovića i člana Savjeta za borbu protiv kriminala i korupcije Blažu Stevovića iz Trebinja. „Radilo se o montiranom procesu kojim se žele zaustaviti naš javni rad i kritika negativnosti u društvu“, kažu crkveno osuđeni.

U saopštenju za javnost Crkvenog suda ističe se da su Nikola Sekulović i Blažo Stevović svojim izjavama povrijedili čast i dostojanstvo episkopa Zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, Crkve i njenih vjernika, te se zbog toga Sekulović izopštava iz crkvene zajednice na godinu dana, tj. do Vaskrsa 2010. godine, dok se Stevović izopštava iz crkvene zajednice do 11. juna 2009. godine, odnosno do Trojčindana.

“Za vrijeme isključenja iz crkvene zajednice optuženi se odlučuju od svih Svetih Tajni i isti ne mogu koristiti druge darove koji pripadaju članu Pravoslavne crkve, niti uopšte ulaziti u svete hramove, prisustvovati Svetoj liturgiji, niti bilo kojoj sveštenoradnji, bogosluženju, hrišćanskom krštenju, vjenčanju, sahrani itd., a članovima Crkve je zabranjeno moliti se sa izopštenima”, kaže se u saopštenju eparhijskog Crkvenog suda.

Ovo što je uradio vladika Grigorije je sankcija prema nama, naravno crkvena sankcija. Ja mislim da je on zloupotrijebio Crkvu, da je prekršio sva ljudska prava i da je izašao iz okvira vjerskih sloboda.
Komentarišući presudu Crkvenog suda, Nikola Sekulović je naglasio da se radi o jednom montiranom procesu sa ciljem da se zaustave on i njegovi istomišljenici, a iza kojeg stoje premijer RS Milorad Dodik i vladika Zahumsko-hercegovački Grigorije:

„I ovo što je uradio vladika Grigorije je sankcija prema nama, naravno crkvena sankcija. Ja mislim da je on zloupotrijebio Crkvu, da je prekršio sva ljudska prava i da je izašao iz okvira vjerskih sloboda. To je moje mišljenje. Nedopustivo je stvarno ovo danas u svijetu u kome živimo da se ovako nešto dešava, ali Bože moj, da se kažnjavamo zbog svog izraženog mišljenja. Neka Grigorije nosi taj krst svoje odluke, a mi ćemo i dalje raditi svoj posao onako kako mislimo da je ispravno.“


Nikola Sekulović, koji je i predsjednk Pokreta za Trebinje, i Blažo Stevović, koji je član Savjeta za borbu protiv korupcije i kriminala, Lige za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava u Trebinju, u medijima su ukazivali su na povezanost vlasti u RS, lokalne zajednice i Crkve u nekim sumnjivim poslovima u Trebinju. Ovo nema nikave veze sa crkvenim stvarima, kaže Blažo Stevović:

Tako da je Crkveni sud jedna samo dobra maska za lopovluke Grigorija, u mom slučaju Mladena Jevrića - on više nije moj vladika, i Milorada Dodika i ovoga lokalnog establišmenta.
„Tako da je Crkveni sud jedna samo dobra maska za lopovluke Grigorija, u mom slučaju Mladena Jevrića - on više nije moj vladika, i Milorada Dodika i ovoga lokalnog establišmenta koji, nažalost, podržava, po mojim najnovijim informacijama, i načelnik Centra bezbjednosti Goran Zubac.“

Sociolog religije Mirko Đorđević objašnjava da je prema ustavu Srpske pravoslavne crkve ostavljena mogućnost da crkveni sudovi sude laicima, ali i naglašava da je teško naći takve primjere u savremenoj istoriji na ovim prostorima:

„Imam utisak, i to je ono bitno što hoću da kažem, da je u sve ovo, iako još ne znam detalje, prste uplela debelo politika, a kad se tako događa da politički faktori - ne mogu ih ja imenovati, a to se inače događa - utiči na sud crkveni, onda to nije dobro po Crkvu i može ozbiljno da je kompromituje.“

Uz konstataciju da ih ova presuda neće omesti u njihovom javnom radu, Sekulović i Stevović najavljuju da će se žaliti Velikom duhovnom sudu Srpske pravoslavne crkve. Nikola Sekulović:

„Nek svako radi svoj posao. Mi smo, prije svega, ljudi, poslije toga smo hrišćani, na kraju smo pravoslavci. Tako sam se rodio ja lično. Ja nisam odlučio hoće me krstiti, ili ne krstiti, mene pokojna baba i otac su me krstili i kao takav sam hrišćanin i pravoslavac. A on ako hoće to da uradi protivno mojoj volji da me isključi iz te zajednice, neka izvoli. Šta da radim? Mogu ja pristupiti i nekoj drugoj zajednici.“

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG