Dostupni linkovi

SAD će imenovati specijalnog predstavnika za Balkan


Kako prenose bh. mediji pozivajući se na diplomatske izvore, SAD namjeravaju da imenuju specijalnog predstavnika za Balkan koji bi se u okviru svog djelovanja bavio i pitanjima vezanim za BiH. Iako se o ovome još uvijek nagađa i niko ne može potvrditi ko bi mogao doći na mjesto specijalnog predstavnika za Balkan, ova vijest pozitivno je primljena u BiH.

Većina tamošnjih političara vjeruje kako će veći angažman Amerikanaca zemlju brže približiti Evropskoj uniji, iako ima i onih koji ne žele unaprijed davati ocjene da li bi veći angažman Amerikanaca u BiH promijenio političku klimu u zemlji.

U Bosni i Hercegovini, odnosno jednom od njenih entiteta - Federaciji BiH, se već godinama priželjkuje aktivnija uloga Sjedinjenih Država prema Balkanu. Iako je Evropska unija angažovanija u odnosu na SAD u rješavanje nagomilanih bosanskohercegovačkih problema, većina političkih partija u BiH zamjera joj nedosljednost i nejedinstvo. Stoga ne čudi što je najava da bi SAD mogle imenovati specijalnog predstavnika za Balkan pozitivno ocijenjena u bh. političkim krugovima.

U svakom slučaju, uloga, puno jača nego što je do sada bila, Sjedinjenih Država je vjerovatno neophodna kako bi se neke stvari riješile u BiH.

U kabinetu člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, iako, kako navode, imaju informaciju da se u Vašingtonu u najvišim krugovima tamošnje Vlade i Kongresa trenutno vode rasprave o imenovanju specijalnog predstavnika za Balkan, još uvijek ne znaju koga bi američka Vlada mogla imenovati na tu poziciju. Silajdžićev savjetnik Damir Arnaut ističe da bi u tom slučaju, specijalni predstavnik imao zaduženja i za BiH, koja bi uključivala i ustavnu reformu:

„Jači angažman Sjedinjenih Država u BiH, bilo kroz izaslanika ili kroz posvećivanje više pažnje BiH, o čemu smo već svjedočili - državni sekretar gospođa Hillary Clinton je već govorila o BiH na najvišim forumima, to je uradio i predsjednik Obama, tako da se definitvno povećava pažnja Sjedinjenih Država prema BiH i u tom svjetlu možemo očekivati postavljanje specijalnog izaslanika. Ali u svakom slučaju, uloga, puno jača nego što je do sada bila, Sjedinjenih Država je vjerovatno neophodna kako bi se neke stvari riješile u BiH.“


Novi angažman SAD-a u BiH većina predstavnika političkih partija u BiH podržava. Jedan od čelnih ljudi SDA Halid Genjac smatra da je u dosadašnjoj politici Evropske unije prema BiH bila ispoljena nekonzistentnost, koja je kao rezultat «nejedinstva» imala različite pristupe i interese. Aktivnija uloga SAD-a, navodi Genjac, pomogla bi BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama:

„Iz dosadašnje prakse, iz projekata u kojima su sudjelovali i načina na koji su sudjelovali, ja mislim da se može očekivati s njihove strane veća odlučnost, energičniji pristup - jer nama je to neophodno.“


Kao što mogu stvari popraviti, Amerikanci su pokazali da mogu stvari i pokvariti.

U SNSD-u ne žele da prejudiciraju kakva bi bila uloga specijalnog predstavnika za Balkan i koja ovlaštenja bi imao prema BiH. Poslanik te partije u državnom Parlamentu Drago Kalabić ocjenjuje da je politika Sjedinjenih Država i do sada bila zasnovana na njihovim interesima:

„Kao što mogu stvari popraviti, Amerikanci su pokazali da mogu stvari i pokvariti. Zavisi da li su im ovdje na prvom mjestu naši ciljevi i prioriteti, ili su vlastiti ciljevi i prioriteti.“


Zamjenik predsjednika HDZ 1990 Martin Raguž:

“Ja sam uvjeren da Sjedinjene Američke Države će još čvršće i, kao i dosad, pozitivno djelovati vezano za BiH i njene strateške prioritete.“


Iako političari priželjkuju aktivniju ulogu SAD-a kroz njihovog specijalnog predstavnika za Balkan, direktor Centra za istraživačke studije Denis Hadžović tvrdi da se ništa bitno time neće promijeniti. I dalje će, kako kaže, Evropska unija imati u BiH dominantniju ulogu:

„Ono što u istupima američkih zvaničnika vidimo, to je da oni kažu da je to pitanje za EU i da Evropa mora posvetiti mnogo više tom pažnju. To je dobro i za izjave čelnika EU, koji su proglasili čak 2009. godinu godinom Balkana, tako da nisam siguran da će američka administracija značajnije se aktivirati u BiH u vezi s tim pitanjem, nego da će tražiti od svojih evropskih partnera da više zajednički djeluju, ali da većinu poslova obavi EU. Za BiH - da li će to donijeti neke konkretnije promjene? Nisam baš siguran da možemo očekivati neke spektakularnije promjene u pristupu američke administracije BiH, ali ono što je bitno je da će, prema najavama, se mnogo više pažnje posvetiti nego što je posvećivala administracija predsjednika Busha.“


Jedino polje na kojem bi Sjedinjene Države mogle biti aktivnije kada je riječ o BiH, ističe Hadžović, je što neće dozvoliti gašenje Kancelarije visokog predstavnika ukoliko bi kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije ostala bez većih ovlasti.
XS
SM
MD
LG