Dostupni linkovi

Ahmadinedžan: Vašington na potezu.


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozdravio je kao ohrabrujuće najave američkog predsednika Baraka Obame koje se tiču promena u odnosima dveju zemalja. Međutim, on je istakao da čeka konkretne korake koji će znaciti prelazak sa reči na dela.

"Nadamo se da su Obamini stavovi zasnovani na neophodnosti za reformama i promenama u politici. Nadamo se da on to može postići", rekao je Ahmadinedžad.

Obama je izjavio da želi bolje odnose s Islamskom Republikom, ponudivši novi pocetak u odnosima dveju zemlja nakon višedecenijskog nepoverenja ne relaciji Teheran Vašington.

Sjedinjene Države su prekinule odnose s Iranom nakon što su ekstremni iranski studenti upali u američku ambasadu 1979. godine i držali kao taoce 50 službenika ambasade 444 dana.

Dodatnu zategnutost u bilateralne odnose uneo je sporni iranski nuklearni program za koji Vašington veruje da je paravan za proizvodnju atomske bombe, što vlasti u Teheranu odbacuju i tvrde da je reč o nuklearnom programu namenjenom isključivo u mirnodopske svrhe.

XS
SM
MD
LG