Dostupni linkovi

OSCE: Makedonski izbori po medjunarodnim standardima


Za novog makedonskog predsjednika izabran je politolog i univerzitetski profesor Ðordi Ivanov, a izbori su održani u skladu s mjerilima medjunarodne zajednice, saopštili su posmatrači OSCE-a i Vijeća Evrope. Kandidat vladajuće VMRO-DPMNE s više od 450 000 odnosno 60 posto glasova izjavio da će njegova glavna zadaća biti integracija Makedonije u NATO i Evropsku uniju i rješavanje spora s Grčkom zbog imena Makedonije.

Politolog i sveucilišni profesor Ðordi Ivanov prije kandidature za mjesto predsjednika nije se aktivno bavio politikom, a stranka VMRO-DPMNE istaknula ga je kao svog kandidata iako nije njezin clan.

U drugom krugu predsjednickih i lokalnih izbora u Makedoniji, održanom u nedjelju, ispunjeni su standardi OESS-a i Vijeca Europe iako je bilo pojedinacnih slucajeva skupnog glasovanja i pritisaka na birace, ocijenio je u ponedjeljak šef promatracke misije OESS-a Peter Iker.

Izbori su bili mirni i bez vecih nepravilnosti i mogu se pozitivno ocijeniti na 97 posto glasackih mjesta, cime su ispunjeni standardi OSCE-a i Vijeca Europe

XS
SM
MD
LG