Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prosvjedi školskih sindikata ispred HDZ-a


Prosvjedi pred HDZ-om, Foto: Enis Zebić

Stotinjak povjerenika školskih sindikata prosvjedovalo je danas pred sjedištem vladajuće Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu protiv jednostrane Vladine odluke da odustane od šestpostotnog povećanja plaća za javni sektor. Prosvjednici su prozvali vlast zbog socijalne neosjetljivosti, a sindikate zbog razjedinjenosti.

Oteto – prokleto! Pod tim sloganom je danas na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma stotinjak povjerenika školskih sindikata prosvjedovalo pred sjedištem vladajućeg HDZ-a protiv Vladine odluke o zamrzavanju plaća. Predsjednik Školskog sindikata „Preporod“ Željko Stipić pita se – do kada tako? Svi hrvatski sindikati preslabi su za jednu vlast koja je bahata i socijalno neosjetljiva, ali vlast je toliko jaka koliko su sindikati razjedinjeni, kazao je Stipić. Znamo da će naša bitka biti dugotrajna, i da je njen ishod neizvjestan, poručio je Stipić povjerenicima školskih sindikata:

„Ali, kolegice i kolege, mi nemamo rezervne položaje, mi nemamo članstva u nadzornim odborima, mi nemamo dodatne prihode, mi živimo od tih naših crkavica i zato umjesto nas nitko ne može podići glas. Završit ću ovaj prosvjed motom kojim smo ga nazvali i neka dobro razmisle ovi koji su na mjestu na kojem se mi danas nalazimo, ponovit ću još jedanput glasno – oteto-prokleto!“


Ovaj fingirani dijalog sindikata i Vlade oko zamrzavanja ili povišenja plaća u javnom sektoru nije dao rezultate, pa te rezultate očito treba potražiti negdje drugdje, kazao je predsjednik jedne od središnjica – Nezavisnih hrvatskih sindikata – Krešimir Sever. Nije nas školski sindikat „Preporod“ pozvao na današnji prosvjed, kazao je Sever:

„Nego su nas pozvale hrvatske vlasti svojim ponašanjem. Očito da će takvih poziva, nažalost, biti sve više, jer je u ovoj zemlji sve više obespravljenih, se više preslabo plaćenih, a od njih se očekuje samo da sve više rade.„


Današnji dan nije slučajno izabran za prosvjed – danas se izglasava rebalans proračuna u kojem je i šestpostotno zamrzavanje plaća za državni i javni sektor, a oko rezanja plaća zaposlenih u javnom i državnom sektoru postoji konsenzus između vlasti i opozicije, pa je Sever uputio poruku svim zastupnicima:

„Vaše dizanje ruke za rebalans ujedno znači i vaše dizanje ruke za smanjenje plaća u državnim i javnim službama. Možda to ni ne brine vlast, jer će imati prosječnu mirovinu preko 10 tisuća kuna, a prosječna mirovina u Hrvatskoj je tek malo veća od 2.100. Možda to ne brine vlast ni radi vaših plaća od 13, 15, 17 ili ne znam koliko tisuća kuna, a prosječna plaća u Hrvatskoj je oko 5.200 kuna.“


Jesu li mogući i ozbiljniji prosvjedi i štrajkovi, kako najavljuju sindikalci? Na to pitanje odgovara dobra poznavateljica sindikalne problematike, novinarka „Novog lista“ Gabrijela Galić:

„Javne službe već najavljuju tko će dobiti prvu umanjenu plaću negdje u petom mjesecu. To se vrlo lako može povezati sa predstojećim lokalnim izborima. Osim javnih službi, koje su direktno zakinute rebalansom proračuna, bojim se da bi se moglo dogoditi, kako vrijeme prolazi, da sindikati neće moći kontrolirati ljude u jednom trenutku kad krenu na ulice, jer će izlaziti, ne zbog borbe za socijalna prava, već u tom trenutku možda više politički.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG