Dostupni linkovi

Samit NATO-a specifičan po mnogo čemu


Severoatlantski savez slavi 60 godišnjicu rođenja i zato su u graničnoj oblasti između Francuske i Nemačke šefovi država zemalja članica počeli sa okupljanjem za dvodnevni samit koji počinje večeras.

Samit se oragnizuje pod jakim merama bezbednosti, a prilaz Strazburu je zatvoren i ostaće tako sve do kraja samita, sutra popodne. Za bezbednost je angažovano 25.000 policajaca, koji bi trebalo da onemoguće demonstrante koji se okupljaju u tim mestima da poremete rad skupa.

Francuska policija je već u četvrtak uveče uhapsila 300 demonstranata. Najveći nemiri se očekuju sutra prepodne kada će šefovi država članica NATO-a ceremonijalno preći most koji vezuje Nemačku i Francusku.

I dok su Hrvatska i Albanija već članice NATO-a, u Crnoj Gori osvanuli su biilboardi protiv ulaska te zemlje u Alijansu.
Budući strateški koncept NATO-a, kao i najvažnija misija Alijanse, ona u Afghanistanu, su među važnijim temama ovog samita. Nakon više godina ovo je prvi put da lideri zemalja Alijanse neće imati na dnevnom redu zapadnobalkanske države. Jedino će Kosovo biti tretirano kao tema i to na nivoi ministara inostranih poslova koji takođe zasedaju na marginama samita.

Ovo je prvi sastanak u NATO-u na kojem ravnopravno učestvuju Albanija i Hrvatska, nakon što su ove dve zemlje primljene i formalno u Alijansu prošle srede.

Šesta dekada postojanja najveće vojne organizacije na svetu se po prvi put obeležava na teritoriji Evrope, na zahtev francuskog predsednika Nikola Sarkozija koji je odlučio da u toku samita i formalno vrati njegovu zemlju u najviše strukture Alijanse, odakle je Francuska izašla još za vreme Charlesa de Gola. Uvek su se do sada jubilarni samiti održavali u Washigtnonu gde je i rođen Severoatlantski savez.

Biće ovo prvi samit i za američkog predsednika Baracka Obamu. Šef Bele kuće će sutra na ceremoniji, kolegama iz Zagreba i Tirane,Stjepanu Mesiću i Bamiru Topiju predati kopiju Xashigntsonskog sporazuma.

Inače, iako NATO sada ima 28 članica, okrugli sto na samitu će brojati 30 stolica, jer će nove članice Alijanse Albaniju i Hrvatsku predstavljati i predsednici i premijeri.
XS
SM
MD
LG