Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ferhadija "oživjela" na web stranici


Ferhadija nakon rušenja

Ovog proljeća su nastavljeni radovi na obnovi Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci koja je, kao i ostali islamski vjerski objekti u ovom gradu, srušena tokom ratnih godina. Prije konačne obnove, Ferhadija je počela „živjeti“ na web stranici: Ferhadija.ba, koju mogu posjetiti svi ljubitelji spomenika kulture, ali i potencijalni donatori. Tako je džamija, sagrađena u 16. vijeku, srušena u 20., „oživjela“ zahvaljujući dometima novih tehnologija 21. vijeka.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Kasim Mujičić, u izjavi za naš radio, potvrdio je da su 2. aprila nastavljeni radovi na obnovi Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci:

„Upravo se nalazim u Sarajevu sa direktorom Ferhadije u izgradnji Seadom Pašićem i dogovorili smo sa izvođačima da nastave radove.“


Obnova Ferhadije, koja je izgrađena 1579. godine, počela je u junu 2001. postavljanjem kamena temeljca, a od prije nekoliko dana brojni Banjalučanim raseljeni širom svijeta, o izgradnji Ferhadije mogu se informisati i putem interneta. Interenet stranica se nalazi na adresi Ferhadija.ba, a njezina izrada je trajala skoro tri godine, kaže Mujičić:

Radovi na obnovi Ferhadije
„Da će mnogi naši Banjalučani, i ne samo Banjalučani nego i svi ostali, imati priliku da sad na web stranici imaju uvida u to šta se sve radilo, dokle se stiglo i, naravno, pratiće se sa svim najsvježijim podacima kako Ferhadija ide dalje.“

Goran Terzić, koji održava ovu web stranicu, ističe da se osim istorijata Ferhadije na stranici može naći i sljedeće:

„Tu je prikazana istorija obnove Ferhadije - od radova na otkopu temelja, sad su počeli radovi na izgradnji munare, onda je tu fotoalbum sa 1.200 fotografija složenih po određenim vrstama radova koje ti fotoalbumi obrađuju. Imamo dalje dio ako neko želi da izvrši donaciju za obnovu Ferhadije gdje su data kompletna uputstva kako i na koji način se to može uraditi, i kontakt, znači sa svim svojim prijedlozima, utiscima i sugestijama, možete poslati mejlom a mi ćemo to objaviti na sajtu.“


Radovi na obnovi Ferhadije
Sve džamije i objekti Islamske zajednice na banjalučkom području, izuzev sadašnje zgrade Medžlisa, porušeni su u periodu 1992.-1995. godina. Među tim porušenim džamijama i objektima je i čuvena džamija Ferhadija, koja se kao spomenik od posebne kulturne i arhitektonske vrijednosti nalazila i pod zaštitom države.

Dalji tok obnove takođe će se kontinuirano pratiti, dodaje Terzić:

„Sada se počinje sa radovima i sajt će svakodnevno da prati novosti, da se vrše fotografije, opisi šta se u tom momentu radi i svakog momenta čim nešto bude interesantno stavljaće se na sajt. Korisnici koji dođu na sajt mogu nam poslati mejl da ih stavimo na mejling listu i da ih obavještavamo čim bude novi album, nova vijest ili bilo šta interesantno za obnovu.“


Na području Medžlisa Banja Luka do sada je obnovljeno ili je u poodmakloj fazi obnove i izgradnje ukupno 19 džamija, od kojih je osam potpuno obnovljeno i zvanično otvoreno, a 11 džamija je u izgradnji.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG