Dostupni linkovi

Bez oduševljenja zbog ulaska u NATO


Sjedište NATO-a u Briselu
Sjedište NATO-a u Briselu

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader na čelu su visokog hrvatskog izaslanstva koje stiže na summit NATO saveza u Strasbourgu na kojem će Hrvatska prvi put sudjelovati kao punopravna članica. Ulazak Hrvatske NATO većina hrvatskih analitičara ocjenjuje velikim događajem, no među građanima nema osobitog oduševljenja i još uvijek važu što Hrvatska dobija a što gubi.

Punopravno članstvo i sudjelovanje Hrvatske na sastanku na vrhu 28 zemalja članica, upravo na obilježavaju 60. obljetnice NATO Saveza, za Hrvatsku je velik dan, istakao je na odlasku iz zračne luke u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić:

«Hrvatska je provela sve potrebne reforme, vojska je depolitizirana, profesionalizirana da može odgovoriti svim izazovima. Međutim, NATO savez nije samo vojni savez , on je i jedan politički savez koji okuplja zemlje koje štite određene vrijednosti, demokratske vrijednosti, slobodu, demokraciju, toleranciju i ravnopravne odnose među državama.»

A evo kako ulazak Hrvatske u NATO ocjenjuju njezini građani:

RSE: Što se dobiva, a što su nedostaci?

“A što dobivamo? Pa , neku sigurnost....iako ja mislim da i ta sigurnost nije stopostotna jer je u NATO savezu bila i Grčka i Turska pa je među njima došlo do rata. Ali, ipak vjerujem da je to više dobro nego loše!”
“A, vidjet ćemo za 50 godina...”
“Pa, što će nam to?! Kolko, 4 milijuna eura godišnje? Pa kad ćemo to skupit?”
“Pa, dobivamo nešto , dobivamo . Idemo prema Zapadu, ako ništa drugo, ne trebaju nam Rusi cijelo vrijeme.”
“Ma, ne znam, stvarno sam neodlučna. U smislu obrane, da se ne bi ponovilo ono kao sa Srbima, u tom smislu je dobar NATO, kao štit neki , al' kaj se tiče love, to mi nemamo i kak bude to sve prošlo...?!”
“Ja mislim da dobivamo puno i jednu sigurnost za Hrvatsku, to smo dugo čekali, da nam se više ne ponovi 91-a.”
“Ja mislim da je ipak to u našoj situaciji, s našom poviješću i u našem okruženju –pozitivna stvar.”
“Ne znam. Bolje da smo ostali izvan toga. Zakaj bi mi išli u NATO? Zakaj? Za koga da se mi borimo tam? Za kaj da naša djeca ginu, za koga, kud da se idu borit?”
“ Na primjer, da nas pošalju u Irak.....ja ne bi volio ići u Irak.”
“ Ko zna kak' će se razvijat svjetski poredak u budućnosti, može se sve okrenut, možda će naše vojnike slati negdje i možemo izazvat neke nove sukobe , vrijeme će pokazat, ne zna se ništa.”

Antiimperijalistička akcija i jos nekoliko nevladinih udruga organizira u subotu u Zagrebu i Zadru i prosvjedne skupove pod nazivom 'Nato -60 godina je dosta' a među organizatorima je i Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska:

«Mi mislimo da Hrvatska, upravo kao zemlja koja je nedavno izašla iz rata, ne bi trebala ulaziti ni u kakve vojne saveze jer time automatski stupa na stranu jedne od zaraćenih strana u mnogim sukobima u svijetu. Mislimo da Hrvatska ne bi trebala plaćat niti članarinu niti 'krvarinu' nego da bi trebala graditi poziciju , možda čak demilitarizirane zone, zašto ne? Smatramo da NATO hrvatskim građanima ne treba.»


Za razliku od onih koji su protiv članstva u NATO savezu ili su suzdržani profesorica medjunarodnih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Lidija Čehulić, izražava oduševljenje:

«Napokon! A što Hrvatska dobiva? Ako izuzmemo taj sigurnosni aspekt , ulaskom u NATO mi postajemo i dio zapadnog civilizacijskog svijeta, čemu tezimo od osnutka države.”

Mi jesmo regionalno najjači, ušli smo u NATO, ali to nije nešto ekskluzivno samo za Hrvatsku, ući će i drugi, svidjelo se to nama ili ne. I čim prije budemo toga svjesni i pomirimo se da to naše susjedstvo i nije tako loše, kako mi ponekad mislimo o našim susjedima, bit će nam svima bolje.»
XS
SM
MD
LG