Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Azerbejdžan doveo u pitanje projekat Nabucco?


Gasovod Nabbuco

Novi ugovor između azerbejdžanske državne gasne i naftne kompanije SOCAR i ruskog Gazproma izgleda da je zadao ozbiljan udarac predloženoj izgradnji gasovoda Nabucco, koji je projektovan da snabdjeva evropske potrošače kao alternativa ruskom gasu. Novi ugovor između Azerbejdžanaca i ruskih zvaničnika za energetiku mogao bi ostaviti gasovod Nabucco bez azerbejdžanskog gasa, koji je potreban da bi ovaj projekta bio održiv.

Azerbejdžanski prirodni gas mogao bi ići u Rusiju umjesto preko gasovoda Nabucco, kojeg je podržala Evropska unije (EU). Mnogi ovako misle nakon posjete direktora SOCAR-a sjedištu Gazproma 27. marta.

Direktor SOCAR-a Rovnag Abdullayev potpisao je sa šefom Gazproma Aleksejem Millerom Memorandum o razumjevanju prema kojem bi azerbejdžanski gas bio isporučivan ovoj ruskoj kompaniji.

Prema vijestima objavljenim na web stranici Gazproma, dvije strane dogovorile su da počnu pregovore o isporukama azerbejdžanskog gasa Gazpromu, a prve količine bi trebale krenuti u januaru 2010. godine. Ono što je značajno napomenuti, dvije strane nisu spominjale o kojim se količinama radi. Prema dostupnim informacijama, gas bi većinom trebao biti isporučivan južnoj ruskoj republici Dagestanu.

Na web stranici Gazproma rečeno je da će dvije kompanije zajednički obaviti tehničke preglede gasovoda Baku--Novo-Filya pipeline, koji je dugačak 200 kilometara i koji ide uz azerbejdžansku obalu Kaspijskog mora prema ruskoj granici, te konačno modernizirati ovag gasovod. Azerbejdžanski gas će prema Rusiji ići ovom rutom, kaže se na web stranici Gazproma.

To je navelo neke da zaključe da Azerbejdžan neće prisustvovati u projektu Nabucco, prema kojem je projektovano da oko 30 milijardi kubučnih metara gasa godišnje bude isporučeno Evropi. Ovaj gasovod, u dužini od 3.300 kilometara, išao bi od istočne Turske preko Bugarske, Rumunije i Mađarske do Austrije.

Prema planovima, Nabucco gasovod bi koristio azerbejdžanski gas u prvoj fazi, da bi u onda u drugoj fazi azerbejdžanski gas bio miješan sa gasom iz centralne Azije i ostalih zemalja.

Na dan kada su Abdullayev i Miller potpisali Memorandum o razumjevanju, ruska novinska agencija Interfax citirala je Tatyanu Mitrovu, direktora Centra za studije o svjetskim energetskim tržištima pri ruskoj Akademiji znanosti, koja je rekla da ugovor između SOCAR-a i Gazproma “jača vjerovatnoću da će projekat Nabucco ostati bez gasa”.

Ekonomist Natig Jafarli izjavio je za RFE/RL izjavio je da je budućnost projekta Nabucco dovedena u pitanje.

“Azerbejdžan se opredijelio i potpisao ugovor o gasu sa Rusijom. Sada možemo reći da je Azerbejdžan odbio da bude isporučilac gasa za Nabucco”.

Ali, u izjavi za azerbejdžansku televiziju ANS 30. marta direktor SOCAR-a Abdullayev rekao je:

“Mi smo zainteresovani za Nabucco i trenutno vodimo razgovore sa učesnicima u ovom projektu”.

Ilham Shaban, urednik azerbejdžanske novinske agencije Turan, rekao je da bilo kakva panaika oko projekta Nabucco neosnovana:

“Neki kažu, a i pročitao sam i u ruskim i zapadnjačkim medijima, da Azerbejdžan odbije Zapadne rute i Nabucco. Ali to nije tačno. Memorandum sa Gazpromom kaže da će isporuke gasa početi 2010. godine. Međutim, količine gasa potrebne za Nabucco biće dostupne nakon 2014.-2015., kada će početi proizvodnja na gasnom polju Shahdeniz. Ovo znači da Memorandum samo predviđa male količine koje će pokriti potrebe Dagestana”.

Među potencijalnim državama isporučiocima gasa za Nabucco, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev bio je najjači pobornik projekta, govoreći u korist Nabucca na specijalnoj konferenciji o ovoj temi u Budimpešti krajem januara.

Za razliku of Gazproma, Azerbejdžan se još uvijek nije pismeno obavezao za projekat Nabucco, kao što to nije učinila nijedna druga zemlja koja bi bila potencijalni isporučilac.
XS
SM
MD
LG