Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I u RS počeli navijati za reprezentaciju BiH


Posljednji uspjesi fudbalera Bosne i Hercergovine na međunarodnom planu povećali su interesovanje navijača Republike Srpske za nastupe državne reprezentacije. U vrijeme prve utakmice Belgija - BiH, javni servis RS-a je prenosio utakmicu u kojoj se nadmetala reprezentacija Srbije. Međutim, dobra igra bosanskohercegovačkih igrača, osim sportskog, imala je i drugi efekat - povezivanja dva - prilično udaljena bosanskohercergovačka entiteta.

Čini se da su golovi Edina Džeke, kojima je BiH u Genku zasluženo sa 4:2 pobijedila Belgiju, imali i mnogo značajniju ulogu kada je u pitanju odnos u RS prema bosanskohercegovačkoj reprenzetaciji. U anketi koju je Radio Slobodna Evropa provela na ulicama Banje Luke građani su, za razliku od nekih ranijih ispitivanja, pokazali veću zainteresovanost za igru domaće selekcije, njene uspjehe, pa čak ima i onih koji mijenjaju mišljenje kada je navijanje u pitanju:

„Gledao sam utakmicu i mislim da je reprezentacija BiH zanimljivija od kada je Ćiro Blažević trener. Očigledno je podigao temperaturu i svojim luđačkim temperamentom nešto učinio. Čak i oni koji možda ne vole reprezentaciju BiH sa pažnjom prate šta ta reprezentacija radi.“

„Izvanredno, izvanredno.“

„Dobro igraju, dobri su.“

„Ja sam Bosanac, moram navijati za njih.“

„Tradicija je bila poslije rata da svako za svoj narod navija. Sada konačno počinjem da navijam za svoju državu.“

Banjalučki sportski novinar i analitičar Nenad Marković mišljenja je da su sportski uspjesi veoma bitan ključ za promjenu klime u odnosu građana prema reprezentaciji i sportu uopšte. Marković je mišljenja da se pomaci vide i mimo igre reprezentacije, na domaćim stadionima i igralištima, na kojima je sve manje vidljiv uticaj politike:

„Sjećam se početnih kretanja navijača kada su Zeničani dolazili u Banju Luku, ili Banjalučani išli na Bilino Polje u Zenicu. Danas je potpuno drugačija slika. Treba reći da je ta slika promijenjena i da se sada navija za boje kluba, da nema uvreda, prekida utakmica, tuča ili nereda. Dakle, sve ono što priželjkujemo na stadionima.“

U anketi sa građanima bilo je i onih koji su rekli da ne gledaju BiH, te da je to kao da gledaju igru druge države. Psiholog Srđan Puhalo smatra da su političari ti koji bi najprije morali svojim primjerom pokazati želju za uspjehom BiH, i u politici i u sportu, kako bi se postigao neki jedinstven nacionalni interes:

„Realno, u zemlji imamo klimu koja svaki mali pomak ka nečemu što je zajedničko i nečemu što je uspješno, političari vrlo brzo i vrlo kvalitetno pokvare.“
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG