Dostupni linkovi

Novi prekid skupštinske sednice zbog radikala


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Sednica Skupštine prekinuta je drugi dan zaredom u trenutku kada je započela rasprava o Predlogu zakona o grbu, zastavi i himni.

Opstrukcija poslanika radikala u trenutku kada je ministar Oliver Dulić obrazlagao Predlog zakona o zastavi, grbu i himni:

"Predlogom zakona propisuje se upotreba državne zastave i narodne zastave..."

Predsedavajuća Gordana Čomić se izvinila građanima zbog nedostojnih scena:

"Izvinjavam se građanima Srbije što u direktnom prenosu moraju da prisustvuju scenama koje su nepoželjne u bilo kom parlamentu."

Dvadesetak poslanika Srpske radikalne stranke udaljeno je sa sednice, a Administrativni odbor im je izrekao novčane kazne. Radikali protestuju jer nisu dobili odgovarajuća mesta u skupštinskoj sali za koja tvrde da im pripadaju. Dragan Todorović:

"Zato što su to naša mesta, ne mogu oni na silu da donose odluku o nama."

Tomislav Nikolić, donedavni lider radikala, stao je na stranu vladajuće većine. Navodi da je dobro postupila kada je udaljila poslanika sa sednice:

"Zašto bih ja dozvoljavao da stiže diktat od predsednika Srpske radikalne stranke poslanicima da maltretiraju sve nas ovde."

Poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije izašli su, takođe, iz sale zbog nepostojanja uslova za rad. Miroslav Markićević:

"Dakle, neko govori o državnoj himni, grbu i zastavi sedećki – to je poniženje za srpski narod koje mi nećemo da tolerišemo."


Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić osvrnuo se na sve kritike opozicije:

"Narodna skupština Republike Srbije nije obdanište, funkcioniše u skladu sa Poslovnikom o radu."


Pokušaj urazumljenja kolega poslanika imao je Dragan Marković Palma:

"Devedeset odsto građana stavilo bi narodne poslanike da sednu na onu hoklicu-stolicu što služi za mužu krava."

Radikali su se, kao i juče, ponovo pojavili u belim majicama sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja. Nastavak sednice zakazan je za sutra u 10 sati.
XS
SM
MD
LG