Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Parlamentu će biti malo žena


Skupština Crne Gore

Na 16 predizbornih poslaničkih lista za parlamentarne izbore bilo je veoma malo žena, i njihova imena bila su uglavnom pri dnu lista od 80 imena kandidata. Pokušali smo saznati koliko će žena biti u novom sazivu crnogorskog Parlamenta?

Prva žena na predizbornoj poslaničkoj listi vladajuće koalicije bila je vicepremijer Gordana Đurović na 16., a nakon nje su na 27. odnosno na 32. mjestu se nalazila sljedeća imena kandidatkinja za poslanice sa liste "Evropska Crna Gora". Nakon što je vladajuća koalicija osvojila ubjedljivu većinu sa 48 mandata, pitali smo portparola Demokratske partije socijalista Rajka Kovačevića - da li će možda sada biti darežljiviji i približiti se poželjnoj kvoti od 30 odsto žena u njihovom poslaničkom klubu:

"Teško je dati precizan podatak koliko će biti žena sa aktivnim poslaničkim mandatom. Ne bih želio da nagađam, ali će se u svakom slučaju i u tom aspektu zastupljenosti u poslaničkim klupama voditi računa, odnosno svi kandidati na listi "Evropska Crna Gora - Milo Đukanović" će imati ravnopravan tretman na rodnu posebnost. Ako imamo u vidu da je na listi ukupno 15 procenata kandidata ženskog pola očekivati je da ih bar toliko bude i među aktivnim poslanicima."


Druga po snazi stranka u ovom sazivu Parlamenta biće Socijalistička narodna partija, koja se deklarativno zalaže za veće prisustvo žena u politici, kao i Skupštini. No kako nam je rekla Snežana Jonica, inače peta na listi kandidata za poslanike, ni njeno mjesto nije u potpunosti sigurno, iako vjeruje da će njena stranka se približiti poželjnoj kvoti:

"Prije svega pravila vezana za formiranje kluba poslanika u SNP-u, kažu da Glavni odbor donosi odluku o tome ko će biti poslanik tako da ni moje peto mjesto ne znači da ću u konačnom biti poslanik jer postoje pravila koja su tako definisana. Međutim, ono što mogu sigurno da kažem je da će se, kao što se jako vodilo računa o redosljedu i o broju žena na listi, iako to možda nije dovedeno do nekog maksimuma koji je bio potreban, voditi računa i o tome da bude jedan upečatljiv i dovoljan broj žena i biće ih sigurno primjereno kreterijumima za koje smo se mi zalagali."


Zakonom je inače propisano da su politički subjekti koji su na vanrednim parlamentarnim izborima osvojili poslanička mjesta dužni da polovinu mandata dodjele prema redosljedu na listi, dok preostale određuju stranke u skladu sa svojim interesima. Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene, stranke koja na poslaničkoj listi i to među prvih 15 imala tri žene kandidata, a izborila se za pet mandata za novi saziv Parlamenta, kaže da nije sigurna kako će u konačnom izgledati poslanički klub, ali vjeruje da će biti makar jedna žena:

"Ja očekujem da će jedna u ovih pet poslanika koliko će biti i novom sazivu Parlamenta biti uključena, a što se ostalih partija tiče bilo mi je iznenađenje kada sam vidjela liste, vrlo mali broj žena, naročito u vladajućoj koaliciji."


Nova srpska demokratija, partija koja je uoči izbora transformisana iz Srpske narodne stranke i koalicije Srpska lista koja je imala 12 poslanika sada će imati osam. Među prvih osam na njihovoj listi kandidata za poslanike nije bilo žena, a prva na listi se nalazila tek na 12. mjestu. Na naše eksplicitno pitanje hoće li i koliko biti žena u poslaničkom klubu te stranke u novom sazivu Skupštine, portparol stranke Jovan Vučurović je odgovorio:

"Nova srpska demokratija će imati najbolji poslanički klub u novom sazivu parlamenta. Imaćemo i mi predloga kako da se prevaziđe teška ekonomska kriza u Crnoj Gori i podsjećati vladajuću koaliciju na obećanja koja je dala u predizbornoj kampanji, a posebno obećanja koja se tiču KAP-a, puta Bar - Boljari, plata i penzija i tako dalje. Naš poslanički klub biće polazna osnova za formiranje još jače, za snaženje Nove srpske demokratije."


RSE: A koliko će u tom poslaničkom klubu biti žena, što je bilo moje pitanje i što je bila tema zbog koje sam vas pozvala?

Vučurović: O sastavu poslaničkog kluba bićete obaviješteni narednih dana.

Još nakon objavljivanja lista, nevladine organizacije koje se bave ravnopraavnošću žena ukazale su na nedopustivo malu zastupljenost žena kao kandidata za poslanike i apelovali na stranke da se to u konačnom promijeni. Hoće li, moraće se izgleda sačekati odluke stranačkih organa uoči formiranja Parlamenta.
XS
SM
MD
LG