Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre reakcije prozvanih za neprijavljivanje imovine


Podgorica, Foto: Savo Prelević

Nakon što je predsjednik Komisije za utvrđivanje konflikta interesa Slobodan Leković objavio spisak funkcionera koji nijesu prijavili imovinu i zatražio od suda za prekršaje da ih kazni, većina prozvanih tvrdi da su žrtve selektivne hajke.

Komisija za utvrđivanje konflikta interesa na čelu sa Slobodanom Lekovićem zatražila je juče kažnjavanje javnih funkcionera koji do kraja februara nijesu dostavili imovine kartone za ovu godinu, konstatujući da to nijesu učinila 24 državna i 257 lokalnih funkcionera, većinom opozicioni poslanici, bivše sudije i aktivisti NVO sektora.

Komentarišući spisak na kome je i njegovo ime, bivši poslanik Pokreta za promjene Slavko Hrvačević kaže da komisija ne radi svoj posao i da mu je smiješno dok gleda prijave funkcionera vlasti koji na papiru izgledaju kao siromasi:

"Što se mene tiče, na žalost, ja sam to redovno prijavljivao. Zadnja prijava kada je trebalo to da se uradi, možda je bila u pitanju nemarnost, možda je u pitanju bio jedan moj bunt. Moje imovno stanje koje je jako skromno, to svi znaju, šta sada da ga prijavim i da kažem da vozim auto staro deset godina, da ne posjedujem ni metar kvadratni nepokretne imovine u Crnoj Gori, da nemam vlastitoga stana, a pedeset godina mi je života i to je bio jedan moj bunt, pa na kraju krajeva najbolje bi bilo da oformi neku komisiju za nas koji to nijesmo predali pa da vidimo jesmo li mi ti koji smo nešto utajili."


Vanja Ćalović
Vanja Ćalović, koordinator MANS-a, kaže da će prije ići u zatvor nego što će platiti kaznu i dodaje da joj je u krajnjem drago što je gospodin Leković počeo ozbiljnije da se posvećuje poslu, makar kada je ona u pitanju:

"Naime, postupak vezan za proglašavanje mene za javnog funkcionera to smo pokrenuli mi iz MANS-a da bismo pokazali i dokazali da svi drugi članovi Nacionalne komisije kao i članovi niza drugih javnih institucija, takođe javni funkcioneri, odnosno da članovi Vlade ne mogu učestvovati u tim tijelima i na taj način vršiti kontrolu nad sopstvenim radom i sami sebi podnositi račune o sopstvenim rezultatima. Iz tog razloga mi smo pokrenuli postupak protiv članova Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i Savjeta za privatizaciju i Komisija za konflikt interesa je utvrdila da niko od njih nije funkcioner, a da sam samo ja ta koja nijesam ni sudija ni tužilac ni član Vlade ni javni funkcioner. Iz tog razloga pošto sam tretirana drugačije nego članovi Vlade, sudije i tužioci ja sam pokrenula i postupak pred Upravnim sudom, ali i pred Ustavnim sudom iz razloga što sam kao građanin i kao pojedinac tretirana drugačije i prema meni je zakon primijenjen drugačije nego prema prema osobama koje obavljaju visoke javne funkcije u Crnoj Gori."


Na spisku ljudi koji po mišljenju Komisije za utvrđivanje konflikta interesa ne poštuju zakon i koji bi trebalo da budu novčano kažnjeni sa oko 1.000 eura našle su se i bivše sudije poput advokata Radovana Mandića, ali i aktivni Vladini funkcioneri kao što je pomoćnik ministra kulture Novak Adžić. Na spisku su i bivši poslanici Srpske liste. Jedan od njih, Novak Radulović, kaže da je u svakom momentu spreman da javnosti predoči skromnu imovinu kojom raspolaže, ali da mu ne pada na pamet da se pravda komisiji i ovoj vlasti:

"Mafijašima, lopovima, prevarantima neću nikad prijaviti svoju pošteno stečenu imovinu. Oni koji su pljačkali oko Dubrovnika mene sada pitaju što imam imovine. Neću da prijavim. Eto, to je moja izjava."


Zakonom o suzbijanju konflikta interesa pripisano je da je javni funkcioner dužan da podnese izvještaj o imovini i prihodima i 15 dana po prestanku funkcije. Kako podsjećaju današnje podgoričke "Vijesti" komisije ja ovaj put podsjetila sudije da su to bili dužni da učine, ali je to propustila prije dvije godine kada je poslanik DPS-a Svetozar Marović napustio Parlament, ne podnijevši prijavu po prestanku funkcije. Iako je zakonska regulativa u tom dijelu ostala ista Leković je tada objasnio da Marović nije bio poslanik u trenutku kada je bila podnijeta inicijativa MANS-a da je prekršio zakon.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG