Dostupni linkovi

Opoziciji sužen prostor za djelovanje


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

U kojoj mjeri će u narednom mandatu opozicionim partijama biti sužen prostor za djelovanje, s obzirom da je smanjen broj opozicionih lista a povećan broj poslanika vladajuće koalicije?

Broj poslanika opozicionih partija u novom sazivu crnogorskog parlamenta biće 29 u odnosu na 36, koliko je bilo poslanika opozicije u prethodnom sazivu. Umjesto pet poslaničkih klubova u parlamentu će biti tri poslanička kluba opozicije kao i tri političke partije u odnosu na sedam stranaka u prošlom sazivu. To je, između ostalog, bilans na opozicionoj strani zasnovan na izbornim rezultatima, pri čemu ne računamo albanske nacionalne partije koje su ostvarile svoje mandate u posebnoj izbornoj jedinici pod posebnim uslovima.

Kako će manji broj mandata opozicionih stranaka uticati na djelovanje opozicije u narednom periodu i kako će se boriti za svoje političke programe, odnosno hoće li opoziciji biti sužen prostor za djelovanja, pitali smo Vasilija Laloševića, potpredsjednika Socijalističke narodne partije:

"I do sada je bio sužen prostor vezano za izvjesno djelovanje opozicije i kada je DPS imao samo 41 mandat. Podsjetiću da je tada najmanje prošlo amandmana upravo Socijalističke narodne partije i opozicije, a da ne govorimo o odlukama i zakonskim predlozima. Međutim, smatram da ima apsolutno prostora za djelovanje opozicije, pogotovo s toga što Demokratska partija socijalista će u ovom sastavu imati samo 35 poslanika. Podsjetiću vas da ostalo imaju njihove koalicione kolege. Što se tiče SNP-a i kada nas je bilo osam činilo se po radu i aktivnostima kao da nas je 20. Mi ćemo pokazati da postoji način da se borimo prije svega za interese naroda i to posebno u oblasti takozvane ekonomsko socijalne sfere."


I Nova srpska demokratija će nastaviti borbu poručujući da i pored uspjeha vladajuće koalicije ne smije zavladati defetizam u opozicionim redovima, kaže portparol Jovan Vučurović:

"Argumenti opozicije, po nama, daleko su jači od onih kojima raspolaže Demokratska partija socijalista ali je još jednom represivan aparat uz podršku raznih stranačkih, para stranačkih i državnih službi odnio prevagu nad onima koji su nudili rješenje da Crna Gora izađe iz svega ovoga što je snašlo. Poslanici Nove sprske demokratije su spremni da pred očima javnosti daju predloge za izlazak iz krize u kojoj se nalazi Crna Gora, a ukazaćemo na sve manjkavosti koje će donijeti i koje donosi izborna pobjeda Demokratska partije socijalista jer DPS sa svojom rigidnom strukturom samo će još dublje uvući Crnu Goru u ekonomski i socijalni haos. Većina građana će vrlo brzo shvatit u kakav nas ekonomski kolaps gura i vodi vladajuća koalicija što je evidentno samo dva dana nakon izbora. Pored uspjeha vladajuće koalicije ne smije zavladati bilo kakav defetizam već se mora uporno ukazivati na sva iskušenje pred kojima se nalazi Crne Gora."

Funkcioner Pokreta za promjene Zarija Pejović smatra da će opoziciji sigurno biti sužen prostor za djelovanje zbog samog ulaska u zonu jednopartijskog sistema, ali i zbog još uvijek otvorenog pitanja ko je opozicija u Crnoj Gori:

"Što se tiče nekog aktivnog političkog djelovanja, prostor je jako sužen. Treba konstatovati jednu istinu a to je da Crna Gora na neki način klizi ovakvim rezultatom izbora ka jednopartizmu, odnosno da politički sistem ne pokazuje neku fleksibilnost. Na drugoj strani je veliko pitanje koje će to partije biti opozione ako se uzme u obzir glasanje SNP-a u parlamentu za neke sistemske zakone, izbor gospodina Milića za predsjednika Nacionalnog savjeta za evropske integracije ostaje da se vidi ko će to biti sada opozicija u Crnoj Gori."
XS
SM
MD
LG