Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšene američke novinarke u S.Koreji


Dvije američke novinarke osumnjičene da su počinile "neprijateljske akte" protiv Sjeverne Koreje i da su ilegalno ušle u zemlju bit će optužene i izvedene na suđenje, javila je u utorak sjevernokorejska državna novinska agencija. Presude pod tim optužbama mogle bi značiti više od 10 godina zatvora u radnom logoru.
Euna Lee i Laura Ling, novinarke medijskog projekta bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea, Current TV sa sjedištem u San Franciscu, uhapšene su od graničara Sjeverne Koreje 17. marta tokom reportažnog puta po Kini.
Preliminarna istraga potvrdila je optužbe protiv novinarki i njih dvije će se naći na suđenju, javila je zvanična korejska Centralna novinska agencija u utorak, ne navodeći datum zakazan za suđenje, javio je AP.
Ilegalni ulazak američkih novinarki u DNRK i njihovi sumnjivi neprijateljski akti potvrđeni su dokazima i njihovim izjavama, navodi se u vijesti, koja pominje inicijalima zvanično ime države, Demokratska Narodna Republika Koreja.
U vijesti se ne objašnjavaju "neprijateljski akti" koje su novinarke navodno počinile, a eksperti tvrde kako će biti teško ustanoviti kakva kazna će biti primjenjena ako žene budu osuđene.
Presuda za ilegalni ulazak povlači do tri godine zatvora u Sjevernoj Koreji, sudeći po Informativnom centru za Sjevernu Koreju, agenciji bliskoj južnokorejskom ministarstvu za ujedinjenje.
XS
SM
MD
LG