Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNICEF odbija odgovornost za pogrešne vakcine u BiH


UNICEF je saopćio da "odlučno odbija navode Jagode Savić, objavljene u medijima, kojima se implicira da uvezene vakcine ugrožavaju živote djece u Bosni i Hercegovini".
"UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i sigurnosnih standarda", saopćeno je iz UNICEF-a BiH.
Iz UNICEF-a ističu da je, kao što su UNICEF i SZO u više navrata naglasili, Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS) potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.
"Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više", rekla je vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay.
UNICEF podsjeća roditelje da su bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinama, veoma ozbiljne i još neiskorijenjene u svijetu, ugrožavajući i odnoseći živote miliona djece.
XS
SM
MD
LG