Dostupni linkovi

Bramercova poseta i rasprava u Skupštini


Serge Brammertz
Serge Brammertz

U danu kada glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završava posetu Beogradu, u Skupštini su članovi Vlade odgovarali na poslanička pitanja o dosadašnjoj saradnji sa Tribunalom. Na tome su insistirali radikali, a ministar Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom, poručio je da je najbolji način da se okonča ta priča - izručenje Ratka Mladića.

Sa kakvim utiscima odlazi iz Beograda Serž Bramerc, glavni haški tužilac može se suditi po dve kratke izjave.

"To su bili korisni i operativni sastanci", navela je njegova portparolka Olga Kavran.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu kažu da su zadovoljni sastankom, a portparol Bruno Vekarić ima utisak da je Bramerc uvažio svu argumentaciju koju je čuo od tužioca Vladimira Vukčevića:

“Naravno bilo je najviše reči o nekim operativnim stvarima koje ne mogu da podelim sa vama, ali i o stvarima o kojima će se dalje pričati 2. aprila u Briselu.“


Ali u Beogradu su Bramercu pored argumentacije iznete i primedbe. To je poslanicima preneo ministar i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, odgovarajući na njihove primedbe o oslobadjajućim presudama Tribunala onima koji su bili optuženi za zločine nad srpskim narodom. Ponovili smo Bramercu naš stav o dvostrukim aršinima Tribunala u presudama, rekao je Ljajić:

“Da su neke presude sa našeg stanovišta i nepravedne i neobjektivne, ali da to ne može da zaustavi našu dalju saradnju sa sudom u Hagu.“

Tomislav Nikolić
Upravo je ministar Rasim Ljajić najčešće bio meta replika poslanika. Radikali, koji su ovu temu stavili na dnevni red, napustili su sednicu jer je, pored saradnje sa Tribunalom, trebalo na istoj sednici da se raspravlja i o vojvodjanskom statutu. Ali je zato njihov dojučerašnji lider, danas šef poslaničke grupe Napred Srbijo, Tomislav Nikolić zamerio Ljajiću što se nalazi na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom:

Nikolić: I kako spavate, da li spavate mirno gospodine Ljajiću i svi ostali? Četrdeset državljana Srbije ste izručili u Hag, kako vam je u duši i kako i dalje uspevate da ostanete u tom poslu?“

Ljajić: Gospodine Nikoliću, ja spavam sasvim mirno, nisam prekršio zakon ove zemlje. I da ste Vi bili na vlasti učinili bi to isto.

Nikolić: Prezumciju kukavičluka koju ste mi nabacili – nemojte više. Otkud Vi znate šta bih ja radio? Ja vam sad kažem – ne bih ponižavao svoju državu i svoje gradjane da na ovaj način saradjujem sa Haškim tribunalom. To što niko osim vas nije prihvatio odgovornost da potpisuje naloge za izručenje valjda vam jasno govori o tome kakav je stav onih koji su u svemu tome učestvovali. Ja mislim da Vi čak i uživate u tome što baš Vi potpisujete te naloge.“

Nikolić: Pitam ministra pravde da li joj je ikada palo na pamet da predloži našem pravosudju da obnovi sve postupke vodjene u Hagu, da naše sudije sude po presudjenim predmetima u Hagu?“

Rasim Ljajić
Ljajić: Mislim da vam je jasno da se za istu stvar ne može dva puta suditi.

Iako su iz istih razloga kao radikali odustali od postavljanja pitanja o svojoj temi – statutu Vojvodine, poslanici Liberalno demokratske partije su nakon odlaska premijera sa sednice, zbog obaveze otvaranja Medjunarodnog sajma automobila, uzeli vrlo aktivno učešće u rasravi o saradnji sa Hagom. I Čedomir Jovanović, lider LDP-a polemisao je sa ministrom Rasimom Ljajićem ali iz sasvim suprotnog ugla od naprednjaka:

Jovanović: Ali šta ova država čini kako bi uverila medjunarodnu zajednicu da ona daje sve od sebe?

Ljajić: Niko u ovom trenutku ne zna gde se skriva Ratko Mladić. Čitao sam i ja tekstove u novinama da je navodno u Beogradu ali niko od zvaničnika koji se bave ovim pitanjem to nije mogao da izjavi.

Čedomir Jovanović
Jovanović: Šta je ono što možemo da uradimo kako bi Srbija bila drugačija, kako bi se Mladić u njoj osećao neprirodno? Pa, on je danas mnogo bliži karakteru Srbije nego bilo ko iz Vlade ko treba da ga uhapsi, ili Vi lično. Pa, vi se osećate ovde na stranom terenu, a ne on.

Osim što se Beograd na saradnju sa Haškim tribunalom obavezao donošenjem zakona izručenje preostale dvojice haških optuženika, pre svega Ratka Mladića, optuženog za Srebrenicu, je uslov za nastavak približavanja Srbije Evropskoj uniji. Zbog Mladića Holandija je stavila veto na taj proces, pa se tako u parlamentu čuo i ovakav predlog. Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić:

“Da li smo spremni da priznamo da za zločin u Srebrenici nije kriv holandski bataljon pod zastavom UNPROFOR-a, nego neki naši sunarodnici koji su u naše ime počinili taj stravičan zločin.“

Ipak, ministar Rasim Ljajić podsetio je:

“Smatramo da nema prečice da se ova tema okonča osim da Ratko Mladić što pre bude izručen Tribunalu.”
XS
SM
MD
LG