Dostupni linkovi

Spremna nova strategija za Afganistan


Barack Obama
Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama danas treba objaviti svoju novu strategiju za Afganistan – sedmicu dana prije održavanja samita NATO saveza u Francuskoj i Njemačkoj. Ovaj je plan rezultat detaljne revizije američke politike prema Afganistanu.

Preispitivanje američke politike u Afganistanu je okončano i nova je strategija spremna, izjavio je portparol Bijele kuće Robert Gibbs, koji je odbio govoriti o specifičnostima Obaminog plana. Jasno je, medjutim, dao do znanja da je plan regionalne prirode te da treba biti osnova za borbu protiv prijetnji koje predstavljaju militanti i ekstremisti na obje strane afganistansko-pakistanske granice.


Novi američki predsjednik je nekoliko puta izjavio da je ključ u borbi protiv talibana i Al-Kai'de regionalni pristup koji se sastoji od tri elementa: vojne akcije, diplomatije i ekonomskog razvoja regije.

Očekuje se da njegova nova strategija uključi i slanje većeg broja vojnika, ali i civilnog osoblja, koji mogu pružiti različitu pomoć – od poljoprivrede do jačanja afganistanskog pravnog sistema. Državni sekretar Hillary Clinton je rekla kako je ključna upravo ta civilna komponenta:

"Uvjereni smo da je najbolji temelj uspjeha da ga postignemo zajedno s građanima i vladom Afganistana."

Govoreći danas za Radio Slobodni Afganistan, bivši ministar vanjskih poslova te zemlje Ghani Ahmadzai je pozdravio napore američke administracije
"Strategija je vrlo pažljivo pripremljena, a ciljevi uzimaju u obzir sve specifičnosti države i regiona u cjelini. Podudaraju se i sa ciljevima Vlade koja podržava tranformaciju medjunarodnih snaga u svojevrsni katalizator za izgradnju afganskih institucija i za nastavak ekonomskog razvoja."
S vojne strane gledano novi plan predviđa slanje dodatne 4.000 američkih stručnjaka za obuku koji će raditi zajedno s lokalnom vojskom, što je dodatak na već najavljenih 17.000 novih američkih vojnika iz borbenih i specijalnih jedinica koje predsjednik želi poslati u Afganistan u idućim mjesecima. Time bi se broj američkih vojnika zaokružio na 59 000.

Postoje, isto tako, naznake da će nova strategija uključiti i i dodatnu pomoć za Pakistan uvjetovanu napretkom koji vlada te zemlje postigne u rješavanju problema s militantima uzduž granice s Afganistanom.
XS
SM
MD
LG