Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Okrugli stol o suđenjima za ratne zločine domaćim sudovima


U Zagrebu je održan okrugli stol o suđenjima za ratne zločine domaćim sudovima. Državno odvjetništvo izvijestilo je o reviziji postupaka pokrenutih za vrijeme rata i neposredno nakon njega, kako bi se smanjio broj ljudi koje traže hrvatski sudovi. Povod za održavanje ovog skupa je izvještaj nevladinih organizacija koje su monitorirale suđenja i koje upozoravaju da u prošloj godini nije ostvaren očekivani pomak nabolje.

Mandat Haškog tribunala bliži se kraju i uskoro kompletna odgovornost za suđenja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj prelazi samo i isključivo na domaće pravosuđe, kazao je hrvatski predsjednik Stipe Mesić na okruglom stolu „Ključni nalazi, planovi i prioriteti na suđenjima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj“. Imamo zakone i primjenjujmo ih, a nemojmo njima manipulirati, poručio je Mesić:

„Onako kako ja vidim stvari – zadaci su neposredni: strogom primjenom zakona osigurati korektna sudjenja za ratne zločine, provesti reviziju postupaka kod kojih se s razlogom može sumnjati da nisu korektno vodjeni, nastaviti istrage i otvoriti procese svim ratnim zločincima koje smo nedvojbeno identificirali. Pri svemu ovome – na to posebno upozoravam – valja u najvećoj mjeri suradjivati kako s organima gonjenja, tako i s pravosudnim sustavima zemalja u našoj regiji.“

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan, izvijestio je da se intenzivno radi na reviziji postupaka za ratne zločine pokrenutih za vrijeme rata ili neposredno iza rata, kako bi se utvrdilo ima li dovoljno dokaza za nastavak postupka:

„Prvi pozitivni rezultati su već vidljivi. Prvotna brojka od 3.800 procesuiranih osoba, svedena je na približno 970. Ako se sjećate, lani smo izvijestili da je taj broj bio 1.100. Dakle, sada smo, zahvaljujući Akcijskom planu, došli do zaključka da bi najmanje u 250 gdje se gotovo odmah sada može reći da nema dovoljno elemenata za nastavak kaznenog progona ili da ima elemenata za odustanak od daljeg kaznenog progona.“

Rečeno običnim jezikom, to su osobe za kojima je hrvatska policija temeljem sudskog naloga bila raspisala tjeralice. Od toga, 89 osoba otpada na one izuzetno komplicirane slučajeve koji su već osuđeni u odsutnosti, kojih inače ukupno ima 465:

„Za sada su podnijeti zahtjevi, u odnosu na 89 osoba, nadležnim županijskim sudovima da se provede sudjenje, odnosno da se obnovi kazneni postupak, i to temeljem članka 501, stavak 3, novog Zakona o kaznenom postupku, koji daje ovlasti da i Državno odvjetništvo može, u korist osudjenika, podnijeti zahtjev za obnovu kaznenog postupka, ako nove činjenice pokazuju da ima elemenata da bi novi dokazi mogli dovesti do oslobadjajuće presude odnosno drugačije odluke, povoljnije za osudjenika.“

Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošć „Documenta“, podsjetila je na naglaske Izvještaja o monitoringu suđenja za ratne zločine pred hrvatskim sudovima u prošloj godini, koji su, uz „Documenta“, obavljali i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i zagrebački Građanski odbor za ljudska prava, o kojem smo izvijestili prošloga tjedna:

„Ni pravosudje, ni zakonodavne, ni izvršne vlasti nisu ostvarili očekivani iskorak ni u pogledu samih sudjenja, ni u stvaranju ozračja za svjedočenje. Još uvijek ima problema kad svjedoče svjedoci-žrtve.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG