Dostupni linkovi

Još jednoj delegaciji Srbije zabranjen ulazak na Kosovo


Još jednoj delegaciji iz Srbije, zbog, kako je saopštila Kosovska policijska služba, "nepoštovanja procedure posete Republici Kosovo", zabranjeno je da uđe na Kosovo. Gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i savetniku predsednika Srbije Mlađanu Đorđeviću pripadnici Kosovske policijske službe na prelazu Končulj nisu dozvolili da nastave put ka Kosovskoj Kamenici, gde su planirali da obiđu ambulantu koja je nedavno izgorela u požaru.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević ovako su reagovali na potez kosovskih vlasti:

"Ništa ne čudi od takozvanih kosovskih vlasti, ali je sramota za celu međunarodnu zajednicu koja odobrava ovakve stvari, što nas sprečava da ljudima napravimo obdanište i obnovimo im ambulantu. Ako to nije misija UNMIK-a, ako to nije misija svih normalnih ljudi na svetu, ja onda ne znam šta je!"

"Kako da radimo na povratku Srba, ako se danas dešavaju ovakve stvari?! Ako svaki dan imamo nove incidente, postavlja se pitanje šta radi misija EULEX-a, šta radi misija UNMIK-a i šta bi mi trebalo da radimo dalje."

Portparol kosovske Vlade Memlji Krasnići optužio je srpske zvaničnike da ne poštuju proceduru zvaničnih poseta Kosovu. On je još rekao da su misija UNMIK-a i njegovo prisustvo na Kosovu prevaziđeni i da se zahtevi za posete Kosovu moraju dostavljati vlastima u Prištini:

"Svaki strani zvaničnik koji želi da poseti Kosovo trebalo bi da shvati da je Kosovo nezavisna i suverena država. Posete se moraju najavljivati institucijama Kosova, a nakon usvajanja zahteva za dolazak možemo da ponudimo i policijsku pratnju, kako je i bilo ranije. Međutim, nećemo tolerisati da zvaničnici jedne susedne zemlje dođu bez najave, a da se predstave kao zvaničnici."

Krasnići ističe da su misija UNMIK-a i njeno prisustvo na Kosovu prevaziđena stvar i da su za dostavljanje zahteva za dolazak na Kosovo nadležne institucije Kosova.

"Nije dovoljna komunikacija sa UNMIK-om, niti sa bilo kim drugim, već sa institucijama Kosova", kaže Krasnići.

Predstavnik za štampu UNMIK-a Russell Geekie (Rasel Giki) nije mogao da nam odgovori na pitanje ko je sada na Kosovu odgovoran za ovaj domen, ali je rekao nije više u nadležnosti UNMIK-a da srpskim zvaničnicima koji dolaze na Kosovo obezbeđuje policijsku pratnju:

"UNMIK policija više nije operativna. Što se tiče zahteva iz Beograda za posete Kosovu, to se odvija ovako: zahtev se upućuje preko kancelarije UN-a u Beogradu, koja ga prosleđuje UNMIK-u, a mi dalje kosovskim institucijama i EULEX-u. Dakle, UNMIK ne donosi bilo kakve odluke niti obezbeđuje policijsku pratnju. U poslednjih nekoliko nedelja iz Beograda su stizali zahtevi za obezbeđivanje policijske pratnje i mi smo ih prosleđivali dalje".

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, kaže da je ovo pitanje trenutno u pravnom vakuumu, ali:


"Ono je de facto prešlo na kosovske institucije. UNMIK je povukao svu policiju, povukao se iz te oblasti, i ako bismo gledali šest tačaka, ideja Saveta bezbednosti jeste da se to prenese na EULEX. Kosovske institucije to sada koriste kako bi demonstrirale snagu i za unutrašnje političku upotrebu, da pokažu da oni kontrolišu teritoriju, a zapravo ojačavaju pregovaračku poziciju EULEX-a. Taj posao će na kraju morati da se prenese na EULEX iz razloga što EULEX radi policijsku kontrolu i nadzor nad Kosovskom policijskom službom."

RSE: Ali, još uvek nije?


"Nije iz dva razloga, zbog Beograda i Prištine. Zbog Beograda koji još uvek nije započeo stalne razgovore i koji pokušava da otvori pitanje statusa posle statusa i Prištine koja se ne upušta u te razgovore jer se plaši da time ne uruši statusnu poziciju, pogotovo oko policijskih poslova i carine – to su te prve dve tačke."

Janjić naglašava da se i od strane Beograda očekuje da bude fleksibilniji u pregovorima o šest tačaka. Ovo je, dodaje, jedno od pitanja koje srpska strana koristi za učvršćivanje pregovaračke pozicije pred početak tehničkih razgovora o šest tačaka sa EULEX-om. Srbija, kaže sagovornik Radija Slobodna Evropa, trenutno insistira na jednoj vrlo komplikovanoj formuli – da Beograd komunicira sa UNMIK-om, a UNMIK sa EULEX-om. Ta formula je, upozorava Janjić, problematična:


"Iz vrlo prostog razloga, Ujedinjene nacije već su povukle činovnike, nemaju ljude za to, i Beograd će morati da shvati da je to realnost i da UNMIK ne može da bude ovlašćen. Boris Tadić je rekao na Savetu bezbednosti da on više nema ljudske kapacitete, ali ni pare i ni političku podršku, i da se to mora raditi u direktnoj komunikaciji sa EULEX-om. Kada Beograd to bude prihvatio, mislim da će to onda, što se tiče ovog domena, biti vrlo brzo regulisano."

XS
SM
MD
LG