Dostupni linkovi

Unapređenje saradnje BiH i Albanije


Sali Beriša i Nikola Špirić u Sarajevu, 24. marta 2009
Sali Beriša i Nikola Špirić u Sarajevu, 24. marta 2009

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Republike Albanije potpisali su u Sarajevu četiri sporazuma koji se odnose na unapređenje bilateralne saradnje. Delegaciju Albanije u posjeti BiH predvodio je premijer Sali Beriša.

BiH je sa Albanijom danas potpisala četiri sporazuma o saradnji. Riječ je policijskoj saradnji, readmisiji, uslovima uzajamnih putovanja, te sporazumu o carinama. To je bio preduslov za konkretne projekte, kaže Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH:

„Ovi sporazumi koje smo danas potpisali će stvarati okvir za konkretne poteze. A i bez tih sporazuma sam rekao da je ekonomska saradnja, razmjena na nivou od 20 miliona KM. Ovi sporazumi bi trebalo da pojačaju saradnju, ekonomsku razmjenu prije svega. Iz ovih sporazuma će se crpiti konkretni sporazumi u smislu investiranja u oblastima o kojima smo razgovarali.“

Premijer Republike Albanije Sali Beriša obećao je da je sljedeći korak otvaranje albanske ambasade u BiH, te pozvao na saradnju dvije zemlje u energetskom sektoru:

„Albanija posjeduje veliki hidropotencijal. U izgradnji je 400 hidrocentrala. Ulagači iz BiH su dobro došli da ulažu u eneregetski sektor Albanije. Također, geografski položaj Albanije je vrlo pogodan za prolazak gasovoda, a Albanija ima mnogo zaliha gasa, oko šest milijardi metara kubnih, kojim bi se mogao snabdjeti cijeli region. I tu ima prostora za saradnju.“

Albanski premijer je dodao da će otvaranje amabasade omogućiti i korištenje turističke ponude obje zemlje.

BiH je zbog ekonomske krize zatvorila amabasadu u Albaniji, ali će dogovorene aktivnosti, kako kaže predsjedavajući Špirić, biti dobar razlog za njeno ponovno otvaranje.

XS
SM
MD
LG