Dostupni linkovi

Hapšenja policijskih službenika u Bijeljini


Bijeljina
Bijeljina

Dvojica policijskih službenika uhapšena su na području Bijeljine, a pod sumnjom da su zloupotrijebili podatke vezane za izdavanje ličnih dokumenata. Pripadnici državne Agencije za istrage i zaštitu lišili su slobode načelnika sektora uniformisane policije CJB Bijeljina Gorana Đelmića i zamjenika komandira policije u Janji Tomu Mačara.

Među tri uhapšene osobe su dva policijska rukovodioca u bijeljinskom Centru javne bezbjednosti, te jedno lice koje nije policijski službenik. Istovremeno su kao osumnjičeni pozvani na saslušanje policijski službenik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Banjoj Luci, te još jedan policijski službenik iz bijeljinskog Centra, obojica na rukovodećim pozicijama. Te osobe za sada nisu uhapšene. Provedena je i akcija pretresa nekoliko privatnih i službenih objekata, kaže portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Selma Hećimović:

„Ova posljednja akcija je dio istrage koja je u toku, a koju provodi Tužilaštvo BiH, Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Akciju je provela SIPA i policija Distrikta Brčko, uz potporu MUP-a RS-a i drugih policijskih organa, a zbog prijave o zloupotrebi bh. sistema za izdavanje ličnih karata od strane korumpiranih službenika i njihovih saradnika u nekoliko gradova BiH. Akcija je posebno usmjerena na istragu protiv osoba koje se sumnjiče za pružanje pomoći osobama koje su optužene od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.“

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni funkcioner entitetskog MUP-a pozvan na saslušanje je Dragi Milošević, koji obavlja funkciju zamjenika načelnika Uprave krim policije RS. Tu informaciju za sada nisu potvrdili ni u MUP-u ni u Tužilaštvu. Selma Hećimović:

„U ovoj fazi ne možemo otkriti više pojedinosti o ovom predmetu jer ispitivanje jednog broja osumnjičenih tek slijedi, a još uvijek se prikupljaju dokazi.“

Hećimovićeva ističe da su sve osobe koje su uhapšene ili pozvane na saslušanje osumnjičene za organizovani kriminal, pomoć licu optuženom pred Haškim tribunalom, krivotvorenje izjave, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, podstrekavanje, te za povrede tajnosti postupka.

XS
SM
MD
LG