Dostupni linkovi

Cvetković: To je bio zločin nad našim narodom


Mirko Cvetković
Mirko Cvetković

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da nevine žrtve bombardovanja podsećaju da Srbija ima obavezu da se odgovorno i civilizovano bori za svoje interese, i da je zato ona opredeljena za govor razuma

Premijer Srbije je rekao:

“NATO bombardovanje nije rešilo problem Kosova, niti je u južnoj pokrajini uspostavilo mir i vladavinu prava...Da li je moglo da se izbegne bombardovanje? Odgovor znamo. Samo razumom može da se pobedi zlo."


Cvetković je na otvorenoj sednici Vlade Srbije povodom desetogodišnjice početka bombardovanja istakao:

“Bombardovanje SRJ nije donelo prosperitet i demokratiju na Kosovu, već je dovelo do etničkog čišćenja i novih problema.”

Prema podacima srpske Vlade, tokom bombardovanja poginulo 1.002 vojnika i policajaca, oko 2.500 civila, od kojih 89 dece, dok je ranjeno ili povređeno 12.500 ljudi.

Plakati "Deset godina od NATo okupacije Srbije", Beograd, 23. mart 2009
Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić je rekao:

„Bombardovanje je sprovedeno bez dozvole UN i da je njegova posledica bilo proglašenje nezavisnosti Kosova...Šta god da je bio uzrok, ta akcija nije mogla da bude sporovedena u demokratskom, civilizovanom svetu. To je bio zločin nad našim narodom".

Dačić je kazao da su na isti način kako je sprovedena akcija vazdušnih napada na Srbiju neke zemlje priznale nezavisnost Kosova,

kršeći principe međunarodnog prava.

“Bombardovanje nikada ne smemo zaboraviti, ali i da ne sme nikada da se ponovi."

Sednica Vlade Srbije počela je minutom ćutanja i odavanjem pošte svim žrtvama u NATO bombardovanju, a usvojena je odluka o podizanju memorijalnog centra u Beogradu posvećenog žrtvama bombardovanja.


Napad na SRJ trajao je 11 nedelja. Odluku o napadu doneo je 23. marta 1999. godine tadašnji generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, nakon što su propali pregovori u Rambujeu i Parizu o rešavanju kosovske krize.

Pogledajte video:

Arhivski snimci NATO bombardovanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00



XS
SM
MD
LG